Ob lokalni tržnici v Ormožu še turistična ob vinski cesti Jeruzalem

18.09.2021 06:15
Čeprav je njeno delovanje nekoliko okrnila epidemija covida, je domača ponudba med občani in turisti zelo priljubljena
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na ormoški tržnici upoštevajo vse zahteve za zajezitev epidemije. Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

Destinacijska menedžerka za turistično območje Jeruzalem, zaposlena na Javnem zavodu za turizem, kulturo in šport v Ormožu, Anita Bolčevič, ima med svojimi zadolžitvami predvsem delovanje ormoške tržnice. Ta sicer deluje že od leta 2014, a so se ponudniki iz lokalnega okolja v njeno ponudbo številnejše vključili v zadnjih nekaj letih. Bolčevičeva: "Med prvimi so se za prodajo na naši tržnici odločili s kmetije Štuhec z zelenjavo, z mesnimi in mlečnimi izdelki je orala ledino kmetija Perc in s svežim piščančjim mesom kmetija Sever."

​Postala je mestna stalnica

Bolčevičeva ocenjuje, da je lokalna ponudba pridelkov in živilskih izdelkov v sklopu tržnice domačine in tudi druge obiskovalce navdušila s pestrostjo: "Lahko rečem, da je po nekaj letih postala del našega mestnega utripa in tudi podeželja. Deluje ob petkih med 8. in 12. uro in takrat je obisk tržnice že kar v navadi občanov in okoliških obiskovalcev." ​Tržnica deluje v pokritem delu v prostorih ormoškega hostla in tudi na zunanjih stojnicah, ki jih je več ob posebnih priložnostih, ko denimo pripravijo Jakobov sejem ali velikonočne in božične sejme.

Uspešnica ormoške tržnice je košara vrtnin s kmetije Kumer iz Trgovišča. Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec
Pozimi vabijo stojnice v pritličju hostla. Foto: Bojan ŽALAR
Bojan Žalar

Vseh domačih ponudnikov je v bilo zadnjih letih nekaj čez 15. "Pomembno je, da se na naši tržnici najbolje uveljavijo izdelki, ki so tudi sicer vključeni v kolektivno blagovno znamko Jeruzalem Slovenija in imajo zanjo certifikate," poudarja sogovornica. Vesela je, da se je dosedanjim certifikatom za skoraj 80 izdelkov, prireditev in storitev v okviru kolektivne blagovne znamke letos na ocenjevanju pridružilo še nekaj novih.

​Omogočajo tudi izobraževanje

Bolčevičeva: "Letos smo ponovno ocenjevali pridelke in živilske izdelke naše kolektivne blagovne znamke, kjer je večina ponudnikov, ki prodajajo na ormoški tržnici, podaljšala pravico do njene uporabe. Veseli pa smo tudi ponudnikov, ki so jo pridobili na novo. Naj omenim kmetije Štuhec, Obran Gašparič, Sever, Teto Marto in Vrtnine Kumer. Zelo smo ponosni na ocenjeno ponudbo, saj je zelo pomembna za turistični razvoj destinacije Jeruzalem."

Pomembno je, da ponudniki, ki se odločijo pridobiti certifikat, tudi veliko pridobijo, saj jim omogočijo strokovno izobraževanje na delavnicah pred vsakim ocenjevanjem, kjer dobijo dodatno znanje o primernem shranjevanju, etiketah in embalaži, ki je prilagojena celostni grafični podobi destinacije.

Ormoška tržnica gostuje v hostlu in na njegovem dvorišču. Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

Seveda je določene omejitve pri delovanju ormoške tržnice, podobno kot drugod po svetu, prinesla epidemija covida-19. Kako je ta vplivala na ponudbo in povpraševanje na tržnici, še vprašamo. "Čeprav smo upoštevali prav vse epidemiološke zahteve, smo zaznali manjši obisk in tudi upad števila ponudnikov na prodajnih mestih. Vendar upamo, da je to samo kratkoročno in da bodo tako ponudniki kot obiskovalci z upoštevanjem PCT-pogoja omogočili njen obstoj in ponovno razmah tržnice v prihodnosti," se nadeja Bolčevičeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta