Občina Dornava čaka obisk ministra za kulturo

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
19.12.2019 15:29

Že skoraj štiri leta občina Dornava nima ključev dvorca, ki bi ji omogočali, da turistom ponudi vodene oglede in kak lokalni izdelek ali spominek

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dornavski dvorec je žal še vedno neobrušen slovenski baročni biser.
Sašo Bizjak

Eden od 14 lokalnih vodnikov, Matej Zorko, je do leta 2015 še vodil na oglede baročnega dvorca v Dornavi, ki velja za enega najlepših ne samo v Sloveniji, temveč tudi v srednji Evropi in se ga drži neuradno ime mali Schönbrunn. Spomni se, da je bilo letno tam kakih 30 avtobusov obiskovalcev, veliko med njimi jih je bilo iz šol.

Pročelje dvorca si lahko naključni obiskovalec ogleda le od daleč.
Sašo Bizjak

​Vsaj vzdrževanje

Zunanje dvorišče in park lahko obiskovalci sicer še vidijo, notranjega dvorišča, ki sta ga skrbnika Irena in Marjan Cigula vzorno uredila, žal ne. Zorko si prizadeva, da bi ministrstvo ključe spet vrnilo občini. Tudi Marjan Cigula ne razume počasnosti pri iskanju dolgoročne vsebine dvorca in zavlačevanja pri odločitvi o ponovnem odprtju za turiste: "Dobro je vsaj to, da so izbrali skrbnika gradu, in midva s soprogo se zelo trudiva, da to nalogo vestno izpolniva. Imava ključe dvorca, a lahko odpreva samo tistim, predvsem strokovnim skupinam, ki imajo dovoljenje ministrstva."

Marjan Cigula, ki s soprogo Ireno skrbi za vzdrževanje dvorca in parka
Slavica Pičerko Peklar

Minister naj pride

Župan Merc: "Ključe si želimo čim prej nazaj, da bi dvorec lahko spet uporabljali za prireditve in turistični obisk. Oblikovali bi odbor, kakršen je nekoč že bil, ki bi skrbel za vsebine. Občina si želi vsaj v enem traktu urediti denimo lovsko ali etnografsko zbirko, prav bi prišla tudi kakšna sodobna restavracija in turističnoinformacijski center s ponudbo lokalnih izdelkov."

Slavnostna dvorana dvorca Dornava je aprila gostila 60-letnico mariborske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta