Občina Lenart ne popušča, po požarih v Salomonu zahteva zaprtje obrata

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
25.04.2019 19:32

Na današnji izredni seji občinskega sveta ostre zahteve, tudi za ustavitev delovanja družbe Salomon na tej lokaciji. Naslovili so jo skupaj s še šestimi tudi na predsednika vlade in okoljskega ministra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lenarški svetniki soglasno podprli sklepe za večji vpliv na dogajanje in nadzor države v sortirnici odpadkov podjetja Salomon.
Darja Lukman Žunec

Na izredni seji, posvečeni ukrepom po dveh velikih požarih v sortirnici odpadkov podjetja Salomon, d.o.o., so se danes sestali lenarški občinski svetniki. Poglavitni sklep je: "Občinski svet je po pregledu okoljevarstvenega dovoljenja in ugotovljenem stanju v podjetju ob obeh požarih trdno prepričan o škodljivo organizirani dejavnosti za okolje, prebivalce in zaposlene. Zato zahtevamo ustavitev delovanja te družbe na tej lokaciji, ki naj jo izpeljejo pristojne službe."
Ob tem zahtevajo takojšnjo odstranitev vseh deponiranih predelanih in neobdelanih frakcij različnih klasifikacij odpadkov z območja podjetja, da bi se tako izognili nevarnostim pred morebitnim ponovnim požarom. Od pristojnih služb zahtevajo poglobljen in temeljit pregled vpliva nedavnih požarov na okolje, prebivalce in zaposlene.

​Analiza vseh vplivov požara

"Zahtevamo analizo vseh vplivov po požaru, sanacijo območja obrata in okolice. Od odgovornih zahtevamo izvedbo vseh postopkov, ki bodo zagotovili varnost prebivalcem in zaposlenim, vezano na izvajanje dejavnosti na tem območju in odpravo vseh posledic po obeh požarih," so še sklenili svetniki.
Zahtevali so še revizijo postopka okoljevarstvenega dovoljenja z vključitvijo Občine Lenart in civilne družbe z izkazanim interesom v postopek. V pomoč občinam v podobnih primerih pa so državi predlagali tudi spremembo zakonodaje po hitrem postopku, s katerim naj se lokalnim skupnostim zagotovi možnost sodelovanja, stranke v postopku izdaje okoljevarstvenih dovoljenj za vse namene.

​Še vedno čakajo na rezultate

V razpravi smo med drugim poleg župana in svetnikov slišali tudi komandirja Policijske postaje Lenart Srečka Artenjaka, ki je povedal, da rezultati kriminalistične preiskave za določitev vzrokov požarov še niso znani. Majda Pohar z nacionalnega inštituta za varovanje zdravja pa je povedala, da prav tako še niso znani rezultati analiz vzorcev tal, zraka in zelenjave ter peska v otroškem vrtcu, ki so jih vzeli dan po zadnjem požaru. Poveljnik civilne zaščite Franc Krivec je poudaril, da do česa podobnega ne sme nikoli več priti, in opozoril, da so bili gasilci pri svoji prvi intervenciji zelo ovirani pri dostopu, kar je pričetek gašenja zavleklo za slabo uro. Poveljnik Gasilke zveze Lenart Leopolda Omerza in njen predsednik Jože Selinšek sta povedala, da so stroški gašenja obeh požarov, v katero je bilo vključenih kar 230 gasilcev, presegli 83 tisoč evrov. Dva sta resneje poškodovana, še vedno pa ni znano, ali je vdihovanje plinov povzročilo tudi dolgotrajnejše vplive na zdravje gasilcev.
​Svetnik Maksimiljan Šuman pa je denimo opozoril, da je okoljevarstveno dovoljenje iz leta 2017 podjetju Salomon dovolilo kar 4,5-kratno povečanje količine odpadkov, ki jih smejo naenkrat obdelovati v relativno majhnih objektih sortirnice glede na dovoljenje Papir servisu iz leta 2012, kar ga navdaja z velikimi dvomi o strokovnosti Agencije RS za okolje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta