Odpuščene Boxmarkove šivilje bodo težko našle novo zaposlitev

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
18.08.2020 06:15

Delavcem vročajo pogodbe o prenehanju delovnega razmerja. V drugem krogu odpovedi jih bo prejelo več kot 300 zaposlenih. Serijska proizvodnja se seli na jug

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boxmark serijsko proizvodnjo seli v države s cenejšo delovno silo.
Marko VANOVŠEK

V podjetju Boxmark Leather Kidričevo te dni poteka napovedani drugi krog odpuščanja delavcev. Zgodaj spomladi je bilo v enem največjih zaposlovalcev v Podravju zaposlenih še blizu 1400 ljudi, ko bo v začetku jeseni odpuščanje končano, bo v to kidričevsko tovarno prihajalo delat še blizu 800 delavcev.

Ostaja 800 zaposlenih

"Naši sodelavci, ki so v preteklih tednih dobili odpoved, zdaj počasi - v skladu z odpovednimi roki - odhajajo. V vodstvu Boxmarka Leather se še kako zavedamo, da razmere, v katerih so se znašli ti delavci, niso lahke, so stresne, a jim pomagamo. Tako smo v preteklih tednih pripravili tudi več delavnic za odpuščene delavce, kjer smo jim predstavili vse njihove pravice, ki jih imajo na zavodu za zaposlovanje, nakazali možnosti dodatnega izobraževanja in poti, ki vodijo do novih zaposlitev," pravi te dni Marjan Trobiš, direktor kidričevskega Boxmarka, kjer tačas poteka drugi krog odpuščanj.

Marjan Trobiš, direktor Boxmarka Kidričevo: "Odpuščenim poskušamo pomagati."
Slavica PIČERKO PEKLAR

Brezplačne prekvalifikacije

Dogajanje v Boxmarku spremljajo tudi v Sindikatu tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije Slovenije za Podravje in Koroško, kjer Jaka Šilak pojasnjuje, da kakih večjih nepravilnosti pri vročanju odpovedi ne zaznavajo, da so odpovedni roki v skladu z zakonom in da ima več let zaposleni v podjetju tudi 60-dnevni odpovedni rok, kar pomeni, da bodo brez službe sredi septembra: "Odpuščeni delavci bodo prejeli tudi odpravnine, ki jim pripadajo, prav pri izračunu teh pa je prišlo do nekaterih napak, na kar smo opozorili in so že odpravljene. Zdaj z Ljudsko univerzo Ptuj iščemo možnosti brezplačnega dodatnega izobraževanja in prekvalifikacije, saj bodo šivilje in tekstilne delavke, ki jih je med odpuščenimi večina, delo v svojem poklicu zelo težko našle."

V Kidiričevem naj bi ostal razvojni del Boxmarka.
Igor NAPAST
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta