Osvetlitev cerkva: Reflektorji manj moteči za živali in še varčnejši

ŠTR
11.08.2019 02:22

Tudi cerkev sv. Kunigunde v Spodnji Kungoti je bila vključena v evropski naravovarstveni projekt Življenje ponoči, pri katerem so se osredotočili na problem svetlobnega onesnaževanja, ki ga povzroča osvetljevanje objektov kulturne dediščine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri cerkvi se ponuja lep razgled po dolinah
Sašo Bizjak

V okviru projekta so tudi pri tej cerkvi zamenjali zunanje reflektorje. Novi reflektorji porabijo manj energije in imajo posebne zaslonke, ki zmanjšujejo svetlobno onesnaženje. Vgrajen imajo optični filter, ki prepušča le določene valovne dolžine svetlobe, s tem so tudi manj moteči za nočne živali.
Svetlobo tudi ponoči potrebujemo, a žal svetimo premočno v nebo, so ugotavljali pri projektu. Tudi večina cerkva je osvetljenih od spodaj navzgor, kar močno povečuje svetlobno onesnaženje, saj lahko mimo objekta uhaja v nebo in okolico tudi več kot 80 odstotkov svetlobe. Umetna svetloba tako negativno vpliva na nočno aktivne živali, privlači žuželke. Nočni metulji, ujeti v snop svetlobe, se ne prehranjujejo, ne razmnožujejo in so bolj izpostavljeni plenilcem, ugotavljajo naravovarstveniki. Netopirje pa razsvetljava moti na letalnih poteh, zakasni večerno izletavanje iz zatočišč in negativno vpliva na količino plena (žuželk). To se lahko pozna pri slabši prehranjenosti samic, preko njih pa tudi mladičev, kar lahko ogroža njihovo preživetje prve zime.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta