Po hudem udarcu odpuščeni v Boxmarku iščejo rešitve

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
09.03.2020 15:14

V Boxmarku nadaljujejo z zmanjševanjem števila zaposlenih. Že danes se bo glede na napovedi, podane na zavodu za zaposlovanje, prvim 175 odpuščenim delavcem predvidoma pridružilo 64 novih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boxmark Kidričevo v procesu prestrukturiranja nadaljuje z odpuščanji. 
Marko VANOVŠEK

Po prvih odpovedih delovnih razmerij v Boxmarku Kidričevo se je na Območno službo Ptuj Zavoda RS za zaposlovanje prijavilo 83 oseb, poleg 76 žensk tudi sedem moških. Kot pravi Tomaž Žirovnik, direktor ptujske območne službe, je med 175 zdaj že nekdanjimi zaposlenimi Boxmarka največ, 91, delavk in delavcev z območja ptujsko-ormoškega zavoda za zaposlovanje, med odpuščenimi pa je tudi manjše število delavcev s prekmurskega in celjskega konca ter 40 delavcev, ki so doma na območju Maribora.

Za zdaj še opcije za zaposlitev

"Vodstvo Boxmarka nas je že konec januarja seznanilo s programom prestrukturiranja in napovedalo odpuščanje, tako da smo se na povečano število iskalcev zaposlitve že lahko pripravili in se povezali s podjetji, ki delavce iščejo. Mesečno beležimo od 300 do 400 novih potreb po delavcih, za odpuščene iz Boxmarka pa se največ možnosti novih zaposlitev kaže na področju kovinskopredelovalne in živilskopredelovalne industrije ter na področju socialnega varstva in nege," razlaga Žirovnik, ki poudarja, da gre za izgubo zaposlitve iz poslovnih razlogov. "Konec februarja so prvim delavcem vročili odpovedi, a ta čas so še vsi zaposleni, jim pa teče odpovedni rok, ki traja od 30 pa do 75 dni, odvisno od dolžine časa zaposlitve. Nekateri od odpuščenih delavcev tako še delajo, drugi koristijo dopust, se pa bodo po končanem odpovednem roku, to je v nekaj tednih, prišli prijavit v evidenco iskalcev zaposlitve. Obenem bodo lahko vložili zahtevek za priznanje pravice do denarnega nadomestila v času brezposelnosti. Čas prejemanja tega je od treh pa do 25 mesecev." Med prvimi odpuščenimi delavci Boxmarka, ki so se že prijavili v evidenco iskalcev zaposlitve, jih je največ, skupaj enainšestdeset, starih od 20 do 40 let oziroma od 51 do 60 let, enaindvajset prijavljenih je starih od 41 do 50 let.

Boxmark Kidričevo
Slavica PIČERKO PEKLAR

Vajeni izmenskega dela

"Čeprav raven izobrazbe odpuščenih delavk in delavcev ni visoka, saj jih ima slaba četrtina končano zgolj osnovno šolo ali dveletno poklicno izobrazbo, ostali pa so končali poklicne in štiriletne srednješolske programe, ocenjujem, da bodo ti, če bodo le pripravljeni sprejeti ponujeno delo, lahko hitro našli novo zaposlitev. Gre namreč za delavke in delavce, ki znajo delati in so vajeni tudi izmenskega dela. Je pa treba vedeti, da je vsaka izguba zaposlitve hud udarec za človeka. Treba mu je dati čas za premislek, a obenem povedati, da bo treba čim prej najti rešitev, ki vodi v novo zaposlitev. Mogoča je tudi vključitev v program Prizma in projekt Štartaj kariero s potencialom, ki je namenjen prav iskalcem zaposlitve. V okviru tega iskalci dela lahko pridobijo nova znanja, se odločijo za prekvalifikacijo, dodatno izobraževanje in s tem pridobitev novih kompetenc, ki so dobrodošle in izboljšujejo oziroma povečujejo zaposlitvene priložnosti," razlaga Žirovnik, ki dodaja, da so se z zadnjim tako množičnim odpuščanjem delavcev srečali pred leti v primeru ormoškega Safila.

Napovedujejo manjši obseg dela

V Boxmarku Kidričevo, kjer so konec februarja odpovedi pogodb o zaposlitvi vročili 175 delavkam in delavcem, naj bi enaka usoda že danes doletela še 64 zaposlenih, od tega 41 s ptujsko-ormoškega območja. O novem odpuščanju so ptujsko območno izpostavo zavoda za zaposlovanje pred dnevi obvestili iz Boxmarka. Kot je pred tednom napovedal Marjan Trobiš, direktor Boxmarka, naj bi do konca aprila skupaj odpustili 288 ljudi, potekajo pa tudi postopki premeščanja na druga delovna mesta. Trobiš sicer zanika namigovanja, da Boxmark v Kidričevem zapira proizvodnjo. "Dejstvo je, da smo leta 2017 in 2018 poslovali negativno, a smo rezultate v lanskem letu že izboljšali. V preteklih letih smo investirali v sodobne, nove izdelave, ki so manj delovno intenzivne," je že pred tednom povedal Trobiš. V tem tednu pa na naša vprašanja odgovarjajo, da bo Boxmark predvidoma v aprilu zaključil načrtovano reorganizacijo in posloval naprej z manjšim obsegom dela in s poudarkom na večji dodani vrednosti ter raziskavah in razvoju. "Kot smo napovedali že na tiskovni konferenci, se določeni programi, ki v Sloveniji ne dosegajo pokrivanja stroškov, selijo v druge države. Po drugi strani pa se programi iz drugih panog, z večjo dodano vrednostjo, povečujejo. Govorice o zaprtju obrata ne držijo in so napačne," sporočajo iz Boxmarka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta