Podjetje Intera bi lahko šlo v Ljubljano, a raje ostaja na Ptuju, kjer se razvija naprej

Slavica Pičerko Peklar
27.01.2021 05:45
Intera prenavlja stavbo bivše vojašnice, namesto za novogradnjo so se odločili za ohranitev stare hiše pod ptujskim gradom in tik ob Panorami.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podjetje Intera je kupilo stavbo nekdanje ptujske vojašnice in jo prenavlja. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Ptujsko podjetje Intera je v začetku leta začelo obnovo kar tri desetletja propadajoče stavbe na območju nekdanje ptujske vojašnice. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je s hišo na Vičavi 1 upravljalo od leta 2014, je to kar nekaj let neuspešno prodajalo. Pred slabima dvema letoma je stavbo pod ptujskim gradom in ob vznožju Panorame, bogatega arheološkega najdišča, za nekaj več kot 200 tisoč evrov kupilo ptujsko podjetje Intera, ki napoveduje, da bo obnova trajala kakšno leto, vrednost obnovitvenih del pa ocenjujejo na dva milijona evrov.

Sedež tehnoloških podjetij in podjetniški inkubator

Davorin Gabrovec je ustanovitelj in solastnik podjetja Intera, med drugim pa vodi zelo uspešno podjetje Databox s sedežem v Bostonu: "Že nekaj let smo iskali nove prostore, ki nam bi omogočili nadaljnjo rast in razvoj. Večino stavbe bodo zapolnili poslovni prostori Intere, tja se bo preselil tudi prvi ptujski coworking prostor Kreativnica, del prostorov pa bomo namenili tako domačim kot tujim tehnološkim podjetjem. Na več kot tisoč kvadratnih metrih površin bo v prihodnje lahko ustvarjalo več kot 80 vrhunskih strokovnjakov, inženirjev in ambicioznih startup podjetnikov. Ideja tehnološkega parka in coworking prostora je v svetu zelo uveljavljen koncept, kako na enem mestu združiti znanje in izkušnje. Verjamemo, da bo tudi tukaj nastalo še nekaj uspešnih podjetij."

Podjetje Intera prenavlja stavbo pod ptujskim gradom. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

V podjetju Intera, ki se ponaša z naslovom družini prijazno podjetje in s svojimi akcijami dokazuje svojo družbeno odgovornost, so se namesto novogradnje odločili za oživitev propadajoče mestne stavbe. Direktor Peter Ladič pojasni: "Čeprav je Intera kot uspešno podjetje v branži sodobnih inovativnih tehnologij močno vpeta v slovenske in mednarodne poslovne tokove, kar v praksi pomeni, da bi nam bilo velikokrat lažje, če bi delovali vsaj v Ljubljani, smo želeli in želimo ostati na Ptuju. Kot družbeno odgovorno podjetje želimo aktivno prispevati k razvoju lokalnega podjetniškega okolja ter tukaj ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta."

Ohranjajo staro zgodovinsko stavbo

S kakovostno prenovo stavbe namerava Intera, ki se na izboru Zlata nit že leta uvršča med najboljše zaposlovalce v Sloveniji, zaposlenim ponuditi kar najboljše delovne pogoje. Hkrati pa so razmišljali tudi o dediščini in ekologiji. "Namesto da bi pozidali kakšno novo zemljišče, smo se odločili obnoviti in tako ohraniti zgodovinsko stavbo, saj želimo ohraniti mogočnost in dušo te hiše, ki že več kot sto let označuje mestna vrata na čudoviti zeleni lokaciji med Panoramo in grajskim gričem, obenem pa ji dati vsebino, ki ji bo dajala energijo naslednjih sto let," razlaga Ladič in dodaja, da Intera zaposluje 29 sodelavcev, v celotni skupini povezanih podjetij pa že več kot 80.

Po letu dni skrbnega načrtovanja in usklajevanja so v začetku tega leta pričeli gradbena dela. V želji, da ohranijo avtentičnost te markantne stavbe, tesno sodelujejo z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Za pripravo arhitekturne zasnove so izbrali studio Styria arhitektura, ki ima veliko izkušenj s prenovo zgodovinskih stavb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta