Pokopališče Ptuj: Postavili spominsko obeležje Bele ptice za dostojno slovo od otrok

Hojka Berlič Hojka Berlič
07.10.2023 04:10

Ptujska občina je na novem rogozniškem pokopališču uredila spominsko obeležje, posvečeno otrokom, umrlim med nosečnostjo ali kmalu po porodu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otvoritev spominskega obeležja Bele ptice na novem rogozniškem pokopališču
Hojka Berlič

Obeležje sta s spustom belih balonov na slovesnosti simbolno odkrili županja Nuška Gajšek in predsednica društva Solzice Petra Paver Urek. Kot je povedala Paver Urekova, so na pokopališču pred osmimi leti prvič obeležili mednarodni dan otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu, čeprav še ni bilo parka: "Od takrat vsako leto spustimo bele balone v spomin in spoštovanje." Po besedah Gajškove je vsaka izguba otroka boleča in vsak starš ima pravico, da se od njega dostojno poslovi: "Po vsem tem času, ko se je ta dogodek odvijal na pokopališču brez spomenika, smo vsi skupaj začutili, da je čas, da postavimo primerno obeležje, kjer se bodo starši lahko dostojno spominjali in poslavljali od svojih otrok."

Otvoritev spominskega obeležja Bele ptice na novem rogozniškem pokopališču
Hojka Berlič

Na občini so zato skupaj z Javnimi službami Ptuj prisluhnili pobudi društva Solzice in pristopili k iskanju možnosti za ureditev primernega prostora in postavitev obeležja ter tako poskrbeli za prostor, kjer bodo lahko starši, sorojenci, svojci žalovali, izrazili svojo bolečino in v mislih spregovorili s svojimi umrlimi otroki.

Otvoritev spominskega obeležja Bele ptice na novem rogozniškem pokopališču
Hojka Berlič

Spominsko obeležje Bele ptice je delo akademskega slikarja in kiparja Tomaža Plavca. Obeležje je iz ulitega aluminija, prašno barvano v belo. "Bele ptice se še najbolj približajo naši predstavi angelskosti. Kaj bi drugega lahko bili kot angeli? Beli, krilati, skupaj so. Niso sami. Na krhkost nas spominja čipkasta struktura obeležja. Ena ptica je polna, tista nam govori," je o obeležju med drugim dejal Plavec in dodal, da je snovanje takega obeležja za kiparja težko, vendar najbolj častno delo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta