Poljakinja, ki jo je na Ptuju nagovoril kurent, je Slovenijo sprejela za svojo domovino

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
18.02.2021 05:45
Ilustratorka in grafična oblikovalka: "Ena stran mene je bolj barvita in navihana. Obstaja pa tudi bolj melanholična stran in ta slika zamišljene ženske, obkoljene z neskončnim vesoljem misli in čustev."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ilustratorka Kasia Rižnar: "Lahko sem šla po svoji poti, delala svoje napake in se iz njih učila." 
Ida RIŽNAR

Ilustratorko in grafično oblikovalko Kasio Rižnar je pred trinajstimi leti iz Poljske ljubezen pripeljala v Slovenijo. Rojstno mesto Gorlice je zamenjala za Gorišnico. "V Slovenijo me je pripeljala ljubezen do moškega, obdržala pa me je ljubezen do Slovenije. Od prvega dne sem se tukaj počutila čudovito in težko si predstavljam, da bi se vrnila na Poljsko," pravi sogovornica, ki ima z domačimi sicer vsakodnevne stike. Ptujčani in okoličani jo najbolj poznajo po samosvojih kurentih, ki krasijo razglednice Ptuja in razne turistične spominke. Predlani, ob 1950. obletnici prve pisne omembe Ptuja, so se jim pridružili še Rimljančki.

Kurent Joža tudi na znamkah

"Odkar pomnim, sem rada risala in slikala, pred leti sem tako začela ustvarjati v svojem ilustratorskem in oblikovalskem Studiu Rižnar. Ljudje me zdaj že poznajo po podobah številnih razglednic Ptuja in Ljubljane, rada izdelujem voščilnice, grafične printe, logotipe, ustvarila sem že tudi naslovnico kake knjige in ilustrirala knjigo, namenjeno otrokom, Mi Rimljani, ki jo je napisal profesor zgodovine in filozofije Aljaž Selinšek, izdalo pa Društvo Poetovio LXIX," pravi Kasia Rižnar. Doda, da je njena dela mogoče videti in seveda tudi kupiti v Turistično-informacijskem centru Ptuj in v nekaterih butičnih trgovinicah po državi in na spletu.

Kurenti Kasie Rižnar 
Osebni arhiv

"Za mano je nekaj individualnih in skupinskih razstav, zdaj pa si je moje ilustracije mogoče ogledati na spletnih omrežjih. Na ta način poteka tudi prodaja, prav tako obstaja možnost 'posvojitve' kakšne ilustracije," našteje sogovornica. Ni se odločila za študij umetnosti, ampak je končala študij mednarodnih odnosov: "Danes sem zadovoljna, da nimam klasične akademske likovne izobrazbe, saj sem tako lahko ohranila naraven pristop do ustvarjanja. Nikoli nisem bila posebej pozorna na to, kako naj bi delala, ampak sem pač delala, kot sem začutila. Po moje v umetnosti ničesar ne moreš narediti narobe." Dela Kasie Rižnar so zelo barvita, živahna, razgibana. Cvetlični motivi, barvni madeži, vsega je polno, zlasti barvite so otroške ilustracije in stenske nalepke za otroške sobe.

Barvite ilustracije Kasie Rižnar Foto: osebni arhiv
Osebni arhiv

Slika v akvarelni tehniki

"To, kar ustvarjam, me preseneča, saj nisem med tistimi, ki imajo doma pisane stvari. Vodenke sem prijela v roke po naključju in ugotovila, da so mi pisane na kožo. Akvarelna tehnika daje veliko svobode, hkrati pa uči, da ne gre vedno vse po naših načrtih, da se je včasih treba prepustiti in opazovati, kam nas vodi pot. Voda ima pač svojo voljo in lahko jo obvladamo samo do določene mere. Akvarelne barve so čudovito barvite in nežne hkrati. Navdihuje me življenje samo, lahko je to kakšna misel, oseba, pogovor, besedilo pesmi, stara fotografija. Velikokrat sta navdih moja otroka, ki pogosto slikata ob meni. Običajno osnovno risbo narišem z barvicami, potem pa barvne madeže naslikam z vodenkami, končno ilustracijo pa skupaj zložim z računalniškim programom. Vse je digitalizirano, tako da ima zelo čist videz," svoje ustvarjalne skrivnosti razkriva Kasia Rižnar. Doda, da je v svojem studiu tudi računovodja, tiskarka, čistilka. Naučiti se je morala spletnega marketinga in, kot pravi, so ji spletna omrežja v veliko pomoč: "Delo umetnika je sanjsko, zanimivo in prav posebno, je pa tudi zelo osamljeno. Zdaj sem si poiskala še eno delo in tako izpolnjujem obe plati svoje osebnosti, sem ilustratorka in delam v računovodstvu. Lahko sem sama s čopičem v roki in lahko sem med ljudmi. To mi zelo ustreza. Zdaj tudi vem, da slikam, kar slikam, samo zato, ker sem imela svobodo odločanja, lahko sem šla po svoji poti, delala svoje napake in se iz njih učila. Ni mi žal, da nisem akademska slikarka. Naziv sicer zveni lepo, ampak to nisem jaz."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta