Svojci zahtevajo ustrezno obravnavo bolnikov z demenco

Skupina za samopomoč svojcem obolelih za demenco, ki deluje v Domu upokojencev Ptuj, zahteva, da osebe z demenco prednostno obravnavajo in da jim omogočijo ustrezno spremstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oboleli za demenco bi morali imeli prednost pri obravnavi in spremljevalca, navajajo v pobudi.
Andrej Petelinšek

Skupina za samopomoč svojcem, obolelih za demenco, ki deluje v Domu upokojencev Ptuj, se je odločila javnosti predstaviti najosnovnejše probleme, ki v različnih zdravstvenih ustanovah nastajajo pri obravnavi in pregledih dementnih bolnikov oziroma stanovalcev. Na pristojne so naslovili zahtevo po vzpostavitvi ustreznih protokolov za obravnavo oseb z demenco.  

Od odločevalcev in vseh odgovornih za humano nacionalno zdravje in dostojno starost pričakujejo, da za obravnavo oseb z demenco v najkrajšem možnem času vzpostavijo ustrezne protokole, uredijo področje spremstva tako iz domačega okolja kot institucij, v specialističnih ambulantah, bolnišnicah in na urgenci pa zagotovijo usposobljen kader, ki bo vedel, kako pristopiti in obravnavati osebo z demenco. 

Ugotavljajo namreč, da zdravstvene ustanove nimajo ustreznih protokolov za obravnavo oseb z demenco. "Oboleli za demenco bi nujno morali imeti prednost pri obravnavi (še posebej na urgenci, kadar je to mogoče), čakalno dobo na pregled je treba omejiti na najkrajše časovno obdobje, s čimer bi se izognili čakanju tudi po več ur," so zapisali v zahtevi. Svojci na podlagi izkušenj ugotavljajo, da zdravstveno osebje ob sprejemu obolelega svojca z demenco ne dovoli prisotnosti spremljevalca ob bolniku v času, ko čaka na pregled. "Večina takih bolnikov je v tujem okolju prestrašena, neorientirana, ne komunicira, ne zna izraziti lakote in žeje, ob sebi nimajo nikogar, ki bi jim menjal plenico, jih pokril, saj ne znajo povedati, da jim je hladno," naštevajo težave, s katerimi se srečujejo. Težave imajo tudi stanovalci domov za starejše, ko so napoteni na zdravniški pregled. Takrat bi potrebovali spremljevalca, domovi pa tega ne morejo izvajati, saj nimajo niti sredstev niti kadra za takšne primere. 

Zahtevo so poslali ministrstvu za zdravje, Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, zastopniku pacientovih pravic, Zvezi organizacij pacientov Slovenije, Zdravniški zbornici Slovenije in varuhu človekovih pravic. Za zdaj jim je odgovoril le varuh človekovih pravic, da je pismo prejel, ne pa še vsebinsko.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta