Ptuj: Živimo v neposredni soseščini ekološke bombe

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
28.07.2020 16:00

Tam, kjer bi moralo stati športno igrišče, so se sestali predstavniki ptujskih četrtnih skupnosti Jezero in Spuhlja ter podprli predlog svetnika Čuša, da je treba sklicati izredno sejo ptujskega mestnega sveta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gajke postajajo (spet) aktualna okoljska zgodba.
Slavica PIČERKO PEKLAR

"Krajani ptujske četrtne skupnosti Jezero smo po zadnjem požaru v CERO Gajke zelo zaskrbljeni, saj živimo v neposredni soseščini ekološke bombe," je na tiskovni konferenci, ki jo je sklical Andrej Čuš, mestni svetnik v imenu svoje svetniške liste, poudaril Črtomir Rosić, predsednik ČS Jezero. Dodal je: "Očitno je, da so bile obljube o sodobni tehnologiji, ki bo uporabljena v CERO Gajke zgolj zavajanje. Namesto obljubljenih štirih bal se deponija zdaj dviga tudi do deset bal v višino. Mnoge od podpisanih obveznosti MO Ptuj do krajanov so ostale na papirju. Še več, mi se zdaj dajemo še s poplavami, državna cesta je še vedno brez pločnika in kolesarske poti, zato pa vse bolj uničena in prometna. O kakšni novi lokaciji za odlagališče odpadkov nihče več ne govori, čeprav bi morali Gajke že pred več kot letom zapreti."
Da bi opozorili na neizpolnjene obljube izleta 2002 podpisane pogodbe med MO Ptuj in takratno skupno ČS Jezero, je včerajšnja tiskovna konferenca potekala ob potoku Rogoznica, kjer naj bi bilo urejeno športno igrišče. A tam, sredi polja, zdaj ni niti več nekdanje lesene ute, na igrišče pa spominjata zgolj zaplata asfalta in košarkarski koš. "Naši otroci imajo le kilometer do šole, a varnih šolskih poti ni, še več, meritve onesnaženosti zraka kažejo, da živimo v izredno degradiranem okolju," pravi Sergeja Puppis Freebairn. Mitja Krapša dodaja, da se je zaradi Gajk zmanjšala tudi vrednost nepremičnin: "Razliko v vrednosti bi morala, tako v pogodbi, poravnavati lokalna skupnost, pa tega seveda naši ljudje ne vedo. Tudi rente, do katerih so upravičeni najbližji sosedje Gajk, se ne izplačujejo kot je bilo dogovorjeno. "
Andrej Čuš napoveduje vložitev zahteve po sklicu izredne seje ptujskega mestnega sveta na kateri bodo obravnavali problematiko v zvezi z delovanjem CERO Gajke: " Zahtevali bomo, da občinska oblast sejo skliče še to jesen: "Špekulacij povezanih s prihodnostjo Gajk je veliko. Ena od teh omenja, da naj bi MO Ptuj center za ravnanje z odpadki predala izbranemu koncesionarju. čas je, da občani izvemo, kakšni so načrti in da se ne odloča brez našega sodelovanja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta