Ptujski nepremičninski trg: Prodali bi tudi 200 stanovanj

Hojka Berlič Hojka Berlič
16.03.2020 16:19

V nasprotju z bližnjim Mariborom na Ptuju nepremičninski trg bolj ali manj stagnira. Še vedno tudi ni znano, kdaj naj bi občina začela gradnjo neprofitnih in varovanih stanovanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Rabelčji vasi gradijo stanovanjski blok z 48 stanovanji.
Hojka Berlič

Najkasneje do konca marca prihodnje leto naj bi podjetje Tames s Ptuja v Rabelčji vasi končalo gradnjo stanovanjskega bloka z 48 stanovanji. Gradnja se je po besedah direktorja podjetja Roberta Šegule res nekoliko zavlekla, saj so jo tudi začeli kasneje, a kljub vsemu dela potekajo hitreje od časovnega načrta. Čeprav niso dokončali niti še prvega nadstropja, so prodali že polovico stanovanj, katerih cena brez davka je 1500 evrov na kvadratni meter. Stanovanja v bloku s pritličjem, dvema nadstropjema in mansardo, kjer bodo penthousi z ravno streho, so velika od 43 do 115 kvadratnih metrov. Največ je trisobnih, s površino 68 kvadratnih metrov. Pa tudi ljudje, pravi Šegula, največ povprašujejo prav po stanovanjih v velikosti okoli 60 kvadratnih metrov. "Vsa stanovanja so nadstandardna. V bloku so trije vhodi in tri dvigala, podzemna garaža, tako da pred blokom, okoli katerega je veliko zelenih površin, ne bo avtomobilov," pojasnjuje Šegula, ki dodaja, da stanovanja prodajajo sami, saj imajo za to tako zakonsko podlago kot kompetence. Podjetje namerava sicer v prihodnje na istem območju zgraditi še več blokov, a postopoma, tako da bodo gradnjo novega začeli, šele ko bodo prodali vsa stanovanja v prvem.

Več ovir za investitorje

Različni zasebni vlagatelji so sicer v zadnjih letih na Ptuju zgradili nekaj vrstnih hiš. Načrtovana stanovanja v Rabelčji vasi pa so v zadnjem desetletju, poleg stanovanj v bloku Marof, ki so bila dokončana konec leta 2018, edina nova stanovanja na Ptuju. "Kar se tega tiče, smo še vedno zelo siromašni, na primer v primerjavi z Mariborom, kjer je na voljo pestra paleta stanovanj. Na Ptuju ostaja stalna ponudba, ki jo imamo že dolgo," pravi Mira Gašparič Petrovič iz nepremičninske agencij Re/Max.

Lokacija za gradnjo varovanih stanovanj na Potrčevi cesti
Hojka Berlič

Potrebovali bi vsaj 80 stanovanj

Tudi na ptujski občini, ki je sicer lastnica 907 stanovanj, ugotavljajo, da bi potrebovali vsaj 80 novih stanovanj. Kot pojasnjujejo, je trenutno sicer praznih skupno 74 stanovanj, od tega jih je 47 neprimernih, saj so potrebna popolne obnove, ker so dotrajana, uničena, nekatera od njih so v resnici le majhni samostojni prostori oziroma "stanovanja" brez kakršnikoli priključkov in inštalacij, nekaj jih je v postopku denacionalizacije ali pa so v centru mesta in so namenjena prodaji.

Lokacija znana, časovnica ne

Medtem pa tudi pogovori za gradnjo novih neprofitnih in oskrbovanih stanovanj na Ptuju, skupno naj bi jih bilo okoli 70, za zdaj še niso obrodili konkretnih sadov. Na občini pojasnjujejo, da skupaj z Nepremičninskim skladom pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter Stanovanjskim skladom RS iščejo rešitve za izgradnjo stanovanj na različnih lokacijah. Občina sicer veliko razpoložljivih zemljišč nima. Lokaciji na Kraigherjevi, na kateri je občina napovedovala izgradnjo neprofitnih stanovanj v preteklem mandatu, se je sedanja oblast zaradi številnih pomislekov odpovedala. Trenutno je tako v izdelavi idejna zasnova novogradnje neprofitnih stanovanj za avtobusno postajo na Ptuju.
Načrtovanih 30 oskrbovanih stanovanj pa naj bi umestili na občinsko zemljišče ob Potrčevi cesti, v neposredni bližini trgovine Živila. Za to območje zato zdaj pripravljajo občinski podrobni prostorski načrt (OPPN), ki bo omogočil gradnjo stanovanjskega bloka. "Naročili smo izdelavo strokovnih podlag za rešitev odvodnjavanja površinskih voda z območja OPPN, kar je zahteva nosilca urejanja prostora - Direkcije RS za vode. Če bomo dokazali, da je možno zagotoviti primerne ukrepe in načine odvodnjavanja voda, postopek celovite presoje vplivov na okolje ne bo potreben. Izdelovalcu DHD, d.o.o., smo poslali v preučitev vse potrebne dokumente in obstoječe študije," trenutno situacijo pojasnjujejo na občini. Kot so še povedali na občini, glede na to, da postopki še potekajo, natančne časovnice še ni mogoče določiti, si pa želijo, da bi stvari stekle čim prej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta