Ptujski urgentni center: Še upajo tudi na nadgradnjo

Hojka Berlič Hojka Berlič
20.06.2019 22:15

V ptujski bolnišnici ob podpori ministrstva nadaljujejo projekt gradnje urgentnega centra, hkrati pa še vedno ciljajo na njegovo nadgradnjo. Denar naj bi zagotovili s prodajo nepremičnin ministrstva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Konec leta naj bi objavili razpis za izbiro izvajalca del za ptujsko urgenco.
Hojka Berlič

S tem, ko se je ministrstvo za zdravje po zadnjem sestanku s predstavniki ptujske bolnišnice odločilo za izgradnjo ptujske urgence nameniti še 1,7 milijona evrov, je finančna konstrukcija investicije v skupni višini 5,1 milijona evrov, ki vključuje podkleteni urgentni center s streho, zaključena. A kot je že takoj po sestanku zatrdila direktorica Splošne bolnišnice Ptuj Anica Užmah, kljub vsemu cilj ostaja tudi gradnja še enega nadstropja nad urgentnim centrom, kamor želijo umestiti nove, prav tako zelo potrebne prostore kirurgije. Kot pravi strokovni vodja bolnišnice Teodor Pevec, bo delo z izgradnjo urgentnega centra zanesljivo pomembno izboljšano glede na trenutno stanje: "Govorimo o prostorih, tudi strokovnem delu. Bi pa bila izguba zgornjega nadstropja, če bi do tega prišlo, zelo velika izguba za bolnišnico. Tako z vidika perspektive kot že tega, kar danes potrebujemo. Tako je kar veliko grenkega priokusa pri zaposlenih zaradi morebitne izgube tega prvega nadstropja."

V ospredju drugi argumenti

Po dolgi razpravi na sredini seji sveta zavoda Splošne bolnišnice Ptuj so tudi člani sveta zavoda soglašali, da vodstvo bolnišnice za zdaj nadaljuje pripravo projekta brez prvega nadstropja. Kasneje, v času izvajanja projekta, pa naj bi se z ministrstvom poskušali dogovoriti še za nadgradnjo. Na vprašanje, ali je končna odobritev za urgenco delno povezana tudi z zamenjavo ministra za zdravje, je predsednik sveta zavoda Bojan Pahor odgovoril, da so do sedaj okleščene rešitve pravzaprav s številnimi sestanki in pogovori prišle še v času bivšega ministra. "Res pa je tudi to, da so na sestanku z ministrom Alešem Šabedrom v debati tokrat v ospredje stopili argumenti, ki so bili v prejšnjih pogovorih zavrženi kot nepomembni.
Zelo pomembno je bilo tako, na primer, da se najprej preveri, kakšna je sploh absorpcijska zmožnost sosednjih bolnišnic, da bi v primeru, da urgentni center na Ptuju ne bi bil zgrajen ali tudi kakršnihkoli drugih sprememb statusa ptujske bolnišnice, sosednji bolnišnici v Mariboru in Murski Soboti prevzeli obseg bolnikov iz tega območja. In jasno je, da nobena bolnišnica tega ne zmore."

Racionalnost takojšnje nadgradnje

Na sestanku na ministrstvu pa so izpostavili tudi racionalnost nadgradnje že v sklopu gradnje urgentnega centra. Denar za nadgradnjo želijo v ptujski bolnišnici zagotoviti s prodajo zemljišč v okolici, ki so v lasti ministrstva, bolnišnica pa jih upravlja, in s prodajo enajstih službenih stanovanj prav tako v lasti ministrstva. A bi za to seveda potrebovali soglasje ministrstva pa tudi zagotovilo, da bodo denar od prodaje vrnili ptujski bolnišnici za njeno poslovanje, konkretno za gradnjo urgentnega centra ali morda kako drugo opremo. Skupna ocenjena vrednost omenjenih nepremičnin je okoli 800 tisoč evrov, nadgradnja urgence naj bi bolnišnico stala 350 tisoč evrov. "Vendar je treba vedeti, da je celotno dokončanje prvega nadstropja z opremo ocenjeno na okoli 10 milijonov evrov. Kar pomeni, da bo to še en velik finančni zalogaj, ki bo vsekakor nekoč padel na ministrstvo ali na nekoga drugega. Bolnišnica sama tega naenkrat nikakor ne bi zmogla, a verjamemo, da obstaja denar - tako kot za druge bolnišnice tudi za nas - in da bomo s tem projektom nekoč prišli do potrebne širitve za naše zmogljivosti," je pojasnila Užmahova.
Ptujska bolnišnica je sicer v izgradnjo nove urgence vložila že okoli 450 tisoč evrov za pripravo dokumentacije in arheološke raziskave. Ob tem pa jih čaka še precejšen finančni zalogaj za pripravo nove dokumentacije, ki bo podlaga za že tretjo novelacijo investicijskega programa ter za objavo javnega naročila za izbiro projektanta. Razpis naj bi predvidoma objavili v začetku prihodnjega meseca. Če bo sklep ministrstva za potrditev projekta pravočasno izdan in bo javno naročilo za izbiro projektanta potekalo brez posebnosti, predvidevajo objavo javnega naročila za izbiro izvajalca del in dobavo ter montažo opreme v zadnjem četrtletju tega leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta