Ptujsko društvo Grajske tačke: Zapuščene živali morajo jesti tudi v času ukrepov

Hojka Berlič
18.04.2021 05:00
Lani so poskrbeli za kastracijo oziroma sterilizacijo 264 mačk, razdelili so tudi 1100 kilogramov mačje hrane.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani društva Grajske tačke so eno od hišic za prostoživeče mačke postavili tudi pri hotelu Primus.
Društvo Grajske tačke Ptuj

Tudi delovanje članov Društva za reševanje prostoživečih in zavrženih živali Grajske tačke Ptuj je lani v veliki meri zaznamovala epidemija. Člani svoje naloge opravljajo prostovoljno na območju Upravne enote Ptuj, to je na območju kar 16 občin in 207 naselij. Zaradi omejitev gibanja so delo prilagodili razmeram in so lahko izvajali le tiste naloge, ki so jih smeli glede na priporočila stroke. Na svoji facebook strani in po telefonih posameznih članov so tako dajali pomoč pri iskanju začasnih namestitev, oskrbi in iskanju novih domov za zapuščene in zavržene živali.

Andrej Petelinšek

"Naša glavna skrb so bile prostoživeče in zavržene mačke, saj te ne poznajo covida, omejitev in ukrepov. Potrebujejo dnevno hrano, primerno zatočišče ali primeren dom, skrb za njihovo zdravje in počutje. Društvo je posebno skrb namenilo nekontroliranemu razmnoževanju v novih kolonijah, ki so nastale na dveh lokacijah," so člani društva zapisali v letnem poročilu poslovanja društva, ki so ga predstavili na nedavnem občnem zboru, ki je potekal po spletu.

Lani so tako, da bi mačke sterilizirali oziroma kastrirali, zdrave pa vrnili v njihovo okolje, polovili večino mačk v teh novih kolonijah, ki štejeta več kot dvanajst mačkov in mačk, in sicer pri hotelu Primus in v zapuščeni hiši na Tratah. Nekatere mačke so bile že visoko breje. "Postavili smo hišici za hranjenje in zadrževanje prostoživečih mačk, izdelani iz zavrženih lesenih delov, ki smo jih dobili v zbirnem centru CERO Gajke," pravi predsednik društva Miro Vamberger.

Trenutno skrbijo za štiri kolonije, v katerih je okoli 20 mačk. Za hranjenje prostoživečih mačk in tistih, ki so bile v domovih pri začasnih skrbnikih, so lani porabili več kot 1100 kilogramov hrane. Del hrane so odstopili tudi drugim društvom in razdelili 250 kilogramov mačjega posipa.

V društvu v sodelovanju z Veterinarskim centrom Mlakar zagotavljajo tudi veterinarsko oskrbo živali. V dveh lanskih akcijah so tako kastrirali oziroma sterilizirali skupno 264 mačk. V društvu so med drugim izvedli tudi humanitarno akcijo zbiranja hrane za živali v porušenem mestu Petrinja. Več kot 800 kilogramov hrane, ki so jo zbrali v Mariboru in na Ptuju, so dostavili Udrugi za zaštitu životinja Patronus Sisak. Poleg tega so lani izvedli interna usposabljanja, dejavnosti s področja vzgoje, izobraževanja in ozaveščanja otrok o prostoživečih mačkah ter o njihovi oskrbi pa so morali zaradi epidemije prestaviti na naslednje leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta