Ptujsko martinovanje ob enajstih in enajst minut

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
11.11.2018 12:26

Ptujsko martinovanje je tridnevno rajanje s krstom mošta in imenovanjem princa. Prihodnji dve leti bo Ptuj v času karnevala vodil 17. princ Darko Cafuta, baron Jakob Zekel Videmski.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavica PIČERKO PEKLAR

Z imenovanjem že 17. princa karnevala je tridnevno martinovanje na osrednjem Mestnem trgu na Ptuju doseglo svoj vrhunec. Prihodnji dve leti bo oblast v najbolj norem času, v dneh pustovanja, vodil Darko Cafuta, baron Jakob Zekel Videmski, s svojo gospo Sabino Zofijo Zekel, rojeno baronico Herberstein. Zadnji princ karnevala Aleš Goričan, Maksimiljan Plemeniti Gregorič, mu je, ob predaji oblasti položil "v zibel", naj skrbi, da se bo mesto, ko je čas za to, zabavalo in vrvelo od prešernega praznovanja. Novega princa so pozdravili vsi dosedanji, pa tudi vinski, vitezi in Branko Brumen, generalni sekretar evropskih karnevalskih mest, ki je spomnil, da Ptuj z imenovanjem princa sodeluje v inavguraciji princev, ki poteka, vedno na god sv. Martina, ob 11. uri in 11 minut po kar sto evropskih mestih.
Tradicionalno ptujsko martinovanje mineva ob pokušini odličnih vin in jedi s ptujskega območja, obiskovalce vabijo domači vinarji in kmetovalci, danes tudi vedno dobro obiskana in z domačimi jedmi bogata Kuhna na dvorišču. Sredi popoldneva bo po mestu krenila slavnostna procesija, krst vina bodo opravili v cerkvi sv. Jurija in se potem z mladim vinom vrnili na osrednji mestni trg. Martinovanje v mestu, ki se ponaša z najstarejšo vinsko kletjo na Slovenskem, je vedno posebno doživetje. Ob pestri zasedbi vinarjev in kmetij je posebna pozornost namenjena predvsem programu, ki ob strokovnih predavanjih in vodenih degustacijah vključuje tudi turistična vodenja po skritih vinskih kotičkih Ptuja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta