S kolesi do Veseličeve kleti: Poznate zgodbo o turški babici?

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
19.12.2021 04:00

Bo treba v Turški Vrh, kjer vam bo gostilničar Martin Težak rade volje razkril zgodbo o turški babici in še kakšno iz preteklosti in iz domače vinske kleti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Gostilničar Martin Težak iz Turškega Vrha

Slavica Pičerko Peklar

V občini Zavrč so preteklo poletje postavili kolesarnico, kjer si je mogoče izposoditi štiri električna kolesa in šest gorskih ter se z njimi peljati po dolini in okoliških gričih, ki v vsakem letnem času ponujajo številne poti za raziskovanje najbolj vzhodnega konca Haloz. S sloganom Pustimo se zapeljati vabijo domačini, ki ponujajo možnosti najema kakšne od prijetnih turističnih hišk in raznoliko razvajanje med vinogradi. Najino popoldansko kolesarjenje, ki je z e-kolesi, to je že treba priznati, prav prijetno doživetje za vsakogar, tudi za zgolj občasne, nedeljske kolesarje, ki jih pretirani vzponi po strminah ne navdušujejo, sva končala na dvorišču bara pri Veseliču, na križišču, od koder vodi cesta proti sosednji občini Cirkulane.

Slavica Pičerko Peklar

Srečanje z domačinom Martinom Težakom, ki naju je povabil v lepo obnovljeno notranjost stare haloške hiške, se je končalo v lepo obnovljeni vinski kleti, zgrajeni v drugi polovici 19. stoletja. "Po domače nam rečejo pri Habrijačkem, mi pa nadaljujemo leta staro družinsko tradicijo gostinstva. Kaj dobrega popiti je mogoče pri nas ob vsakem obisku, po vnaprejšnjem naročilu pa obiskovalcem rade volje pripravimo domačo hrano. Zdaj, ko imamo zunanji prostor s pečjo, radi ponudimo odojka ali meso na žaru, vedno se najde tudi kaj za ljubitelje mesa iz tünke, ponujamo pa še jedi iz mesa haloške drobnice," vabi med haloške griče Težak. Pravi, da poskrbijo tudi za organizacijo piknikov in ponujajo možnost cateringa na izbrani lokaciji.

Ja, na križišču poti, ki vodi naprej v naselja Korenjak, Pestike in Cirkulane, v Turškem Vrhu 51, je mogoče prav prijetno posedeti in ob tem slišati kakšno zgodbo, ki sega v turške čase. "Zadnjo obnovo naše domače gostilne z vinsko kletjo smo izvedli v okviru programov Las. Poskrbeli smo za promocijo lokalnih kmetijskih pridelkov in izdelkov, za degustacijo lastnega vina in vina drugih lokalnih vinarjev. Skupaj z drugimi lokalnimi ponudniki s tem razvijamo model turističnega povezovanja. Prav tako smo dvorišče domače gostilne uredili tako, da je dostopno tudi gibalno oviranim," našteje haloški gostilničar, ki mu kaže kdaj prisluhniti in se prepustiti njegovemu vodenju skozi zgodovino in po vinski kleti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta