Poslej naj bi bile v Halozah bolje pripravljeni na prihod turistov

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
13.04.2021 06:15
O povezovanju je zadnja leta veliko besed, a bolj malo dejanj. Kakšne so možnosti za projekt turistične destinacije, izdatno financiran z denarjem EU
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vstopna točka v Haloze je Ptujska Gora, kjer imajo turističnoinformacijski center. Foto: Ciril HORJAK
Ciril Horjak

Kot smo poročali, je lanska turistična sezona, ko so domači turisti lahko uporabili turistične bone, razkrila, kako nepovezani sta promocija in ponudba haloškega turizma. Kot je razvidno iz podatkov Fursa, so denimo največ obiska imeli v občini Rogatec, kje je bilo porabljenih skoraj 28 tisoč evrov, v videmski občini 17 tisočakov, v Zavrču skoraj 12 tisočakov, v Podlehniku dobrih osem tisoč in v Makolah skoraj devet tisoč evrov. V občinah Žetale in Majšperk ni bil porabljen niti en turistični bon. Občina Majšperk z županjo dr. Darinko Fakin je zdaj nosilka projekta, izdatno financiranega iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, vrednega skoraj 119 tisoč evrov, za oblikovanje turistične destinacije Haloze. Pri tem sodeluje z občinami Podlehnik, Zavrč, Žetale in Cirkulane, medtem ko se videmska občina za vključitev v ta projekt ni odločila.

Visit Haloze ​

​Matic Šinkovec, direktor občinske uprave Majšperk: "V tem sklopu bomo med drugim nakupili enotno opremo za izvajanje promocijskih in tradicionalnih dogodkov, kot so stojnice, kozarci in tehnična oprema. Ta čas sistematično urejamo pešpoti in kolesarske poti, ki bodo digitalizirane z geotočkami ter opisi in bodo omogočale orientacijo s sodobnimi tehnološkimi napravami. Ena od dejavnosti je izbor nastanitvenih objektov za razpršene hotele, ki jih bomo združili v e-recepcijo. Ti bodo vključeni v skupno mrežo nastanitvenih kapacitet na spletni strani nove blagovne znamke Visit Haloze v sklopu rezervacijskega sistema."

Majšperška županja Darinka Fakin Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

Vse, ki jih to zanima, bodo brezplačno vpisali v posamezno kategorijo na destinacijski spletni strani, kot so dogodki, nastanitve, gostinski objekti, turistične kmetije, vinoteke in vodene degustacije. Vzpostavili bodo tudi spletno trgovino. Ali bo destinacija dejansko zaživela in privabila turistične obiskovalce že letos? Šinkovec pojasnjuje: "Osnovne priprave bodo izvedene do konca avgusta. Velik del projekta je promocija Haloz in te še nismo začeli v celotnem obsegu. Upamo na čim hitrejše izboljšanje stanja epidemije in s tem konec omejitvenih ukrepov, da bi promocija imela pravi smisel in bi lahko zaživela v celoti. Pakete za skupine še pripravljamo in jih bomo vključili v promocijo takoj, ko bo to mogoče. Želimo si, da bi projekt zaživel še letos."

​Razpršeni hoteli

Odziv domačinov na poziv za razpršene hotele je dober. V sklopu projekta jim bodo zagotavljali vso strokovno pomoč za pridobitev ustreznih dovoljenj in svetovali glede fizične ureditve objektov. V okviru projekta so se lotili tudi snovanja skupne blagovne znamke Visit Haloze, kjer so vzpostavili novo spletno stran ter povezave z družbenimi omrežji.

Oblikovali so tudi združenje Visit Haloze, ki povezuje turistično, kulturno in gastronomsko ponudbo v občinah Majšperk, Žetale, Podlehnik, Cirkulane, Zavrč, Makole in Rogatec. Za to združenje je Kreativna agencija Nejca Rodoška, s.p., iz Žetal oblikovala spletno stran, na kateri oglašujejo pet doživetij: Romantično vandranje, Od Ptujske Gore do gradu Strmol, Okusi Haloz, Po poteh rogaške gospode in Piknik v vseh letnih časih.

Viničarija Gorca že zdaj pritegne pohodnike in kolesarje. Foto: Albin BEZJAK
Albin Bezjak

Razpis za nastanitvene oziroma prenočitvene kapacitete, kot so kmetije z dopolnilno dejavnostjo, gostišča ali drugi objekti s sobami, za sobodajalce, imetnike počitniških vikendov, apartmajev ter hostlov in kampov se je končal 5. aprila. Vsi skupaj naj bi tvorili razpršeni hotel in skupni bi jim bili oglaševanje in trženje. Obetajo jim še oglaševanje v skupni turistični brošuri. Prijave za to vrsto sodelovanja so zbirali po občinah, odziv pa je po oceni direktorja Šinkovca zelo dober.

Tudi podlehniški župan Sebastian Toplak je zadovoljen z odzivom domačinov: "Kar zadeva prijave na ponudbo za razpršeni hotel, je pomembno, da smo dobili odziv domačinov, ki bi radi sodelovali s konkretno ponudbo. Časi so takšni, da moramo potencialnim ponudnikom dobro razložiti, kako morajo imeti zadeve urejene, katere papirje potrebujejo in podobno. Če bi destinacija pričela delovati letos, bi bilo seveda odlično. Kot vidim, je stran Visiti Haloze dobro zastavljena, haloške občine pa se - z izjemo videmske - povezujemo tudi še pri drugem projektu, oblikovanju kolesarskih poti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta