Seja ptujskega mestnega sveta praktično brez razprav

Hojka Berlič Hojka Berlič
23.04.2019 19:29

Včeraj brez razprave potrdili zaključni račun. Polemika le okoli mnenja k predlogu imenovanja ravnatelja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptujski svetniki na včerajšnji seji niso želeli kaj prida razpravljati.
Hojka Berlič

Ptujski mestni svetniki so ob začetku včerajšnje redne seje, ki je sicer v celoti minila skoraj brez replik, potrdili zaključni račun proračuna občine za leto 2018. Ta je bil realiziran v višini dobrih 25,6 milijona evrov oziroma 94,6 odstotka planiranega. Spomnimo, da je proračun po oktobrskem rebalansu, ki je pomenil znižanje za 5,3 milijona evrov, znašal dobrih 27 milijonov. Do znižanja je prišlo predvsem zaradi prenosa številnih projektov - namakalnega sistema Turnišče, III. faze dominikanskega samostana, ureditve mestne tržnice in drugih - v prihodnje leto. V lanskem letu so bili višji kot pretekla leta davčni, nedavčni in transferni prihodki. Kapitalski prihodki (prodaja zgradb in zemljišč) in donacije pa so bili nižji od leta poprej, le 50-odstotno (727.680 evrov). Med drugim občini ni uspelo prodati nekdanje stavbe OŠ dr. Ljudevita Pivka v Raičevi ulici 2.

Ravnatelja izbere svet šole

Občina je bila ob koncu lanskega leta skupno zadolžena iz naslova kreditov slabih 9,8 milijona evrov in iz lizingov dobrih 800 tisoč evrov. Lani se je dodatno zadolžila za 973 tisoč evrov, kar je nekaj manj od načrtovanega, odplačala pa je 995 tisoč evrov dolga, kar je prav tako nekaj manj, kot so načrtovali. Občina je v letu 2018 prejela dobrih 928 tisoč evrov iz državnega proračuna in slabih 685 tisoč evrov iz strukturnih skladov, pretežno za projekt ureditve Spominskega parka. Ta je bil tudi med večjimi investicijskimi odhodki, saj je bil z dobrimi 1,1 milijona evrov pravzaprav projekt leta. Sledi mu nabava gasilske avtolestve, ki je stala 607 tisoč evrov. Drugi večji projekti so bili še začetki projekta ureditve mestne tržnice, I. odsek kolesarskih povezav, izgradnja sekundarne fekalne kanalizacije, ureditev krožišča na Mariborski cesti ter vitalizacija Ptujskega jezera in dograditev gasilskega doma. Skupna premoženjska bilanca ob koncu preteklega leta izkazuje premoženje v višini slabih 242 milijonov evrov, kar je za nekaj manj kot 228 tisoč evrov več kot leto poprej. Kot pojasnjujejo na občini, je največje povečanje nabavne vrednosti nepremičnin posledica novih vlaganj.

Slikovno snemanje sej

Poslovnik mestnega sveta naj bi kmalu doživel nekaj sprememb. Svetniki so namreč potrdili osnutek, po katerem naj bi poslovniku dodali člen, ki ureja problematiko slikovnega snemanja sej. Med drugim naj bi bilo v poslovniku opredeljeno, da mora biti zvočni oziroma slikovni posnetek objavljen v roku petih delovnih dni. Na predlog odborov mestnega sveta pa morajo občinske službe do oblikovanja končnega predloga sprememb proučiti še potrebo po vnosu določil o rokih hrambe in načinu uničenja podatkov oziroma posnetkov. Za načrtovano snemanje je občina v proračunu že rezervirala 15 tisoč evrov, s čimer naj bi pokrili strošek snemanj vseh rednih in izrednih sej v tem mandatu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta