Skupina Zale ohranja pesmi dedkov in babic

ŠTR
21.01.2023 03:06

Etno skupina Zale KUD dr. Pavla Turnerja Fram je preteklo soboto izpeljala odmeven koncert z zanimivimi gosti in proslavila 20-letnico delovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Etno skupini Zale KUD dr. Pavla Turnerja Fram je ob tej priložnosti JSKD Maribor podelil Maroltove značke.
Eva Mustafa

Družbo ob praznovanju 20. rojstnega dne skupine, čeprav član delujejo že 22 let, a jim je koronavirus odvzel dve leti aktivnega delovanja, so jim delali ljudski godci Cugeci, Antonija Ribič, Porini pa počini, pevska skupina Lastovke, folklorna skupina KUD Milke Zorec, Hotinja vas, prleška etno skupina Bosi in tamburaški orkester Sv. Jurij ob Ščavnici.

Slovesnost pa ni bila zgolj slavje ob dolgoletnem prepevanju v skupini, temveč tudi zahvala njihovi vodji, Romani Maté, ki se je pred 22 leti odločila, da jih poveže v skupno melodijo. Svoja aktivna leta poučevanja je preživljala na glasbeni šoli v Slovenskih Konjicah in v OŠ Fram, nudila nič koliko zasebnih ur petja in igranja na instrumente, bila predsednica KUD dr. Pavla Turnerja Fram, danes pa je zadovoljna upokojenka, ki z nekdanjimi sodelavkami rada zapoje in prisluhne sodobnim šolskim prigodam. Že od nekdaj je velika ljubiteljica ljudske glasbe. Najbolj blizu so ji italijanski melos in izmenjujoči se ritmi polke in valčka. Ljubezen do ljudskega izročila jo je privedla do ideje o ustanovitvi lastne skupine, etno skupine Zala. Posebej zanje je napisala in uglasbila osem avtorskih pesmi (za notografijo je poskrbela Dora Ožvald), posvečenih Framu in občini Rače - Fram, ki so bile izdane v posebni pesmarici ob podpori Občine Rače - Fram in ugledale luč sveta prav na tem koncertu. Svojemu kraju je zavezana z dušo in telesom, s pričujočimi pesmimi pa mu je postavila večen spomenik. ​​

Etno skupina Zala iz Frama je pevsko-instrumentalna skupina, ki prepeva izključno slovenske ljudske pesmi in pesmi naših zamejskih Slovencev, sestavlja jo sedem pevk: Jelka Bojc, Branka Gašparič, Valentina Gselman, Simona Napast, Dora Ožvald, Romana Maté in Tina Bohak Adam. Glasbeno navdihnjene pedagoginje pesem druži in jim nudi veliko prijetnih trenutkov zunaj delovnega okolja. Pevke smelo zrejo v prihodnost in si želijo s pesmijo ogreti srca tistih, ki radi prisluhnejo preteklosti, pesmim naših babic in dedkov, saj se v njih skrivajo modrost, optimizem in veselje do življenja.​ 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta