Slovenska Bistrica: S februarjem višje cene ne le vrtcev, ampak tudi komunalnih storitev

Irena Brdnik
11.02.2023 03:25

S 1. februarjem so cene oskrbnin v vrtcu višje v povprečju za slabih 17 odstotkov, več bo treba plačati za vodarino, dražje bo tudi ravnanje z odpadki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S seje slovenjebistriškega občinskega sveta v novi sestavi
Irena Brdnik

Na prvi redni seji Občinskega sveta Občine Slovenska Bistrica v novi sestavi so svetniki v prvi obravnavi potrdili proračun za letos. Občina načrtuje skupno dobrih 35 milijonov evrov prihodkov (lani dobrih 30 milijonov) in slabih 35,28 milijona evrov odhodkov. Od tega bo šlo 16 milijonov za investicije (največ za dokončanje začetih gradenj, denimo plezalnega centra, dograditve zdravstvenega doma). Zadolževanja občina ne načrtuje. "Proračun v veliki meri narekujejo razmere, ekonomska kriza, inflacija, dvigovanje stroškov na vseh segmentih in temu je podvržena tudi občina oziroma proračun," je povedal župan Ivan Žagar.

​Do 17 odstotkov več

Tudi v občini Slovenska Bistrica so soočeni s povišanjem cen za oskrbo v Vrtcu Otona Župančiča zaradi povišanja stroškov dela (ti predstavljajo kar 83 odstotkov cene). S 1. februarjem so cene višje v povprečju za do slabih 17 odstotkov. V prvem starostnem obdobju je nova cena 558,61 evra, v drugem starostnem obdobju 412,03 evra, v tretjem oziroma kombiniranem oddelku 435,69 evra. V vrtec je v tem šolskem letu vključenih skupno 1313 otrok, od tega 897 v enotah v slovenjebistriški občini.

Na predlog Komunale Slovenska Bistrica bodo od 1. februarja tudi nove, višje cene storitev oskrbe s pitno vodo, odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode ter storitev ravnanja z odpadki. Razlog za povišanje je predvsem rast cen električne energije, pogonskih goriv, stroškov dela, materiala in zunanjih storitev, kar je svetnikom pojasnjeval direktor Komunale Maksimiljan Tramšek. Tako bo mesečni strošek, na primer za povprečno štiričlansko družino z vodomerom DN20 in mesečno porabo 12 kubičnih metrov vode, višji za 2,04 evra. Vodarina bo po novem 0,8688 evra za kubični meter, cena odvajanja komunalne odpadne vode bo znašala 0,4879 evra za kubični meter, cena čiščenja komunalne odpadne vode pa 0,7521 evra za kubični meter. Storitve, povezane z greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami, bodo stale 0,5137 evra za kubični meter. Cene so brez DDV. Nekoliko se bo podražilo tudi ravnanje z odpadki – zbiranje, obdelave, stroški javne infrastrukture, odlaganje ostankov predelave in odstranjevanje komunalnih odpadkov, ki jih izvaja Komunala. Znesek na položnici za vse omenjene storitve bo višji za okoli šest evrov na mesec. Nove cene omrežnine in vodarine bodo od 1. februarja imeli tudi krajani Zgornje Ložnice, kjer zgornjeložniška krajevna skupnost izvaja javno službo oskrbe s pitno vodo v tem delu občine Slovenska Bistrica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta