Sto let Ivanke Trojak: Ponosna na družino, ki sta jo ustvarila z možem

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
26.12.2022 04:10

V Domu svete Agate v Zamarkovi pri Lenartu v Slovenskih goricah je bil 13. december prav poseben dan, saj je stanovalka Ivanka Trojak v družbi svojcev, gostov, sostanovalcev in zaposlenih slavila stoti rojstni dan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivanka Trojak ob rojstnodnevni torti
Dom sv. Agate

Že zjutraj so ji ob postelji za voščilo zapeli zaposleni, nato je šla k frizerju, potem pa so se obiski kar vrstili. Vse dobro sta ji med drugimi zaželela direktor doma starostnikov Zlatko Gričnik in lenarški župan Janez Kramberger. Kot sporočajo iz doma, je slovesnemu kosilu sledilo rojstnodnevno slavje, ki so ga s petjem popestrile pevke ljudskih pesmi pri Društvu upokojencev Lenart. Pravnukinji sta slavljenki pomagali upihniti svečke, med številnimi čestitkami je bilo tudi voščilo mariborskega župana Saša Arsenoviča.

Ivanka Trojak ob rojstnodnevni torti
Dom sv. Agate

O življenjski poti stoletnice Ivanke Trojak njena hčerka Nada Antolinc: "Naša mama Ivanka se je rodila 13. decembra 1922 v Avstriji očetu Avstrijcu in materi Slovenki. Ko še ni bila stara eno leto, jo je mama oddala Ivanki Pušelc in njenemu možu. Tam je ostala za vedno. Osnovno šolo je obiskovala v Selnici ob Dravi. V Mariboru se je izučila za šiviljo in se tam zaposlila. Kot mladinka je bila aktivna članica društva Sokol. Pri dvaindvajsetih se je poročila s sosedovim sinom Ivanom Trojkom, ki je bil elektrikar, in ko je dobil službo v elektrarni Fala, sta se v ta kraj preselila. Kmalu se je družina povečala, najprej za hčerko, tri leta kasneje sta dobila še sina. Ivanka je pustila službo in šivala doma. Največje veselje je imela z vrtom, ki je bil vedno vzorno urejen. Po poroki sina in hčere se je njena družina še povečala. Ivanka je dobila vnuke in ti so vse proste dneve in počitnice preživljali na Fali.

Ima tri vnuke, sedem pravnukov in eno prapravnukinjo. Ko je bil mož Ivan star 94 let, se je poškodoval in odšel v dom starostnikov. Ivanka pa se je preselila k hčerki Nadi v Maribor, kjer je prebivala devet let. Še vedno je bila čila, urejala je okolico hiše. Vsak dan je od prve do zadnje strani prebrala časnik Večer. Čas si je krajšala tudi z reševanjem križank. Po lanskem nesrečnem padcu je morala v bolnišnico, kjer je zbolela še za covidom. Tako je naneslo, da je lanski rojstni dan preživela v mariborski bolnišnici. Nato je svoj novi dom našla v Domu sv. Agate v Lenartu, kjer se prav dobro počuti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta