Talum: Dezinfekcijska sredstva izdelujejo tudi sami. Kako odgovarjajo na očitke, da niso poskrbeli za varnost tistih, ki še delajo?

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
19.03.2020 18:18

V Talumu svoje zaposlene pozivajo k samozaščitnemu ravnanju. Kdor lahko, dela od doma, a brez delavcev v proizvodnji ne gre

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Talumu delajo vse dni v letu, zdaj pod ostrimi varovalnimi ukrepi.
Janko RATH

Kako so poskrbeli za zaščito svojih delavcev, smo povprašali vodstvo Taluma, kjer so bili pretekli konec tedna in v ponedeljek obveščeni, da sta njihova delavca okužena s koronavirusom. "Potrdimo lahko, da smo bili v soboto,14. marca obveščeni o prvem primeru koronavirusa med našimi sodelavci. Ta je bil že nekaj dni prej odsoten z delovnega mesta, najožjo ekipo obolelega sodelavca pa smo nemudoma obvestili in pozvali k samoopazovanju in po informacijah, ki jih imamo, se počutijo dobro. V ponedeljek nas je o okužbi obvestil še en sodelavec. Tudi ta je bil že prej odsoten z dela, saj je bil pozitiven njegov ožji sorodnik. Po zadnjih informacijah sta oba sodelavca doma in se počutita dobro," odgovarjajo v Talumu na vprašanje o zdravju njihovih zaposlenih. Na očitke, ki se pojavljajo v javnosti, češ da niso poskrbeli za varnost tistih, ki še delajo, od 1513 jih te dni prihaja v službo manj kot tretjina, nekateri delajo od doma, pa v Talumu odgovarjajo: "Že več kot tri tedne aktivno osveščamo svoje sodelavce o pomenu popolnega upoštevanja vseh higienskih priporočil za preprečevanje širitve koronavirusa. Opozarjamo na vzdrževanje varnostne razdalje, za kar smo v jedilnici zmanjšali kapaciteto stolov in jih razporedili na varno razdaljo, držimo se urnikov za posamezno poslovno enoto, namestili smo dodatne dozatorje za razkuževanje, reorganizirali deljenje malice za minimalizacijo stikov s hrano. Sodelavce vsak dan sproti opozarjamo, prepovedujemo, nadziramo in predvsem apeliramo na odgovornost vsakega posameznika do sebe in drugih ter pri tem uporabljamo vse notranje komunikacijske kanale kot so plakati, intranet, info ekrani v jedilnici, neposredno opozarjanje vodij v skupnih prostorih. Izpostavljamo odgovornost, da aktivno opozarjamo drug drugega, če se ne držimo vseh predpisanih higienskih ukrepov. Kjer je to mogoče (vhod v tovarno) smo organizirali posebne koridorje, da fizično preprečujemo zadrževanje v skupinah. Okrepili smo čiščenje v proizvodnji. Dnevno čistimo vse skupne prostore, uvedli smo redno dezinfekcijo sanitarij in garderob. Vsi ti ukrepi pomenijo, da je poraba dezinfekcijskih in čistilnih sredstev v zadnjih dneh izjemno narasla. Poraba mila denimo za več kot 60 gela za tuširanje za 50, rokavic za več kot 30 odstotkov. Tolikšna je tudi rast porabe čistilnih sredstev za sanitarije in talne površine. Ves čas poteka dopolnjevanje zalog zaščitnih sredstev, žal pa se vse bolj soočamo s pomanjkanjem dobave zaščitnih sredstev, podobno kot država tudi v Talumu čakamo na naročeno."

Nujna proizvodnja poteka

Da bi premostili pomanjkanje dezinfekcijskih sredstev so v odvisni družbi Talum Inštitut hladilno sredstvo etanol, ki ga uporabljajo v analitiki in je tudi sicer zelo splošna laboratorijska kemikalija, razredčili z destilirano vodo, dodali glicerol in tako pripravili že približno 100 litrov dezinfekcijskega sredstva. Sredstvo je namenjeno za lastno uporabo za razkuževanje rok sodelavcev. Pripravijo lahko še približno 250 litrov dezinfekcijskega sredstva, saj se podobnega recepta poslužujejo tudi drugje, zato je vedno težje dobiti potrebne laboratorijske kemikalije. "Za dopolnitev vseh dozatorjev sicer potrebujemo 50 litrov dezinfekcijskih sredstev, na najbolj frekventnih lokacijah (vhod v tovarno, jedilnica, garderobe) se dnevno porabi kakšen 1 liter sredstva na dozator," sporočajo iz Taluma, kjer še dodajajo, da je med delovnimi mesti večinoma večja razdalja od predpisane, v pisarnah, kjer je ta manjša, pa so omejili prisotnost na največ dve osebi, ki morata vzdrževati varnostno razdaljo in poskrbeti za predpisano zračenje prostorov: "Naš proizvodni proces sicer teče dan in noč vse dni na leto. Ker sodimo med gospodarske družbe, ki so ključnega pomena za delovanje države, moramo svojo dejavnost organizirati tako, da poteka nemoteno. Proizvodni proces neprekinjeno teče, zmanjšana je prisotnost sodelavcev, ki niso neposredno potrebni za neprekinjen proces, preventivno so zmanjšane tudi proizvodne ekipe, kjer je to mogoče, da bi dolgoročno ohranili neprekinjeno proizvodnjo. To pomeni, da nas je v tovarni v dopoldanskem času približno 350 oseb, popoldne in ponoči pa približno 180."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta