Talum, Kidričevo: Temelj proizvodnje ostajajo deficitarni poklici

Hojka Berlič Hojka Berlič
01.02.2020 13:30

V kidričevskem Talumu si že leta aktivno prizadevajo za zagotovitev ustreznih kadrov tudi v prihodnje. Veliko zanimanja za praktični prikaz poklicev bodočim dijakom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bodoči dijaki so dobili priložnost, da podrobneje spoznajo proizvodne procese.
Hojka Berlič

V kidričevskem Talumu, ki je med največjimi zaposlovalci v regiji in večjimi v državi, so pred bližajočimi se informativnimi dnevi in vpisom v srednje šole že devetič medse povabili osmo- in devetošolce, da bi se lahko pobliže spoznali s poklici, ki jih v svoji proizvodnji potrebujejo in jih bodo tudi v prihodnje. Skupno preko 100 učencev in staršev si je ogledalo praktičen prikaz poklicev, za katere se lahko dijaki izobražujejo v srednjih šolah v regiji - obdelovalec kovin orodjar, elektrikar, mehatronik, pa tudi livar, saj so tokrat prvič povabili tudi srednjo šolo iz Slovenske Bistrice, da predstavi svoj program metalurški tehnik. "Gre za posodobljen program, ki se izvaja le na dveh mestih v Sloveniji, v Slovenski Bistrici zaradi tovarne Impol in tudi zaradi Taluma. To sta dve veliki gospodarski družbi, ki bazirata na temeljih metalurških procesov in metalurških znanj," pojasnjuje Iva Pučnik Ozimič, ravnateljica Srednje šole Slovenska Bistrica. Zdaj izobražujejo četrto generacijo, a je bilo zanimanje za vpis lani nekoliko manjše, zato upajo, da ne gre za obrat v trendu: "Ker so res idealne možnosti dijakov za štipendije, posledično tudi za takojšnjo zaposlitev ali za nadaljnji študij. Program metalurški tehnik daje zelo široka znanja."

Hojka Berlič

Vsebina poklicev se spreminja

Da gre za deficitarne poklice, zato tudi v podjetju njihovi promociji posvečajo toliko več pozornosti, ki pa so hkrati tudi temelj proizvodnje v njihovi panogi in podobni dejavnosti ter bodo to tudi ostajali v prihodnosti, pojasnjuje pomočnica predsednika uprave Taluma za kadrovsko področje Vlasta Stojak: "Vsebina teh poklicev pa se izredno spreminja. Morda imena še vedno ostajajo mehanik, elektrikar, orodjar. Ampak to zdaleč ni ta orodjar, ki je bil 20 let nazaj." Zadnja leta po besedah Stojakove sicer opažajo, da se mladina vpisuje več v tehnične programe, da vidi v tem prihodnost. "Naslednje leto grem v srednjo šolo in se še odločam o izbiri smeri. Zanima me strojništvo, Talum pa je v bližini mojega kraja eno tako podjetje, ki zaposluje strojnike, aktualne so tudi elektro smeri. Danes mi je všeč, saj dobro predstavljajo poklice, kar mi pomaga pri moji natančnejši usmeritvi v želeno šolanje," je med ogledom podjetja povedal Janez Šmigoc iz ptujske Osnovne šole Olge Meglič. 
V Talumu zdaj tako še vedno uspejo dobiti kader večinoma v regiji. Kljub tradicionalno drugačni predstavi pa so po besedah Stojakove omenjeni poklici s posodobitvijo proizvodnje, robotizacijo, zaradi česar dela niso več fizično težka, postali privlačni tudi za ženske, ki jih zanimajo tehnični poklici.

Zaposlovali bodo tudi v prihodnje

Talum sicer zaposlovanje stimulira tudi s kadrovskimi štipendijami, trenutno imajo okoli 50 štipendistov, nove pa bodo glede na potrebe razpisali tudi letos. "Menim, da je to lahko dobra možnost za dijake, ki hočejo graditi zanesljivo in podprto karierno pot, pa tudi morda iz ekonomskih razlogov, saj olajša stroške srednješolskega šolanja," je prepričana Pučnik Ozmičeva. Kljub krizi v nekaterih podjetjih v regiji v Talumu nadaljujejo z zaposlovanjem, lani so zaposlili več kot 170 novih sodelavcev. "Še vedno se srečujemo s povečanim upokojevanjem, menjavo generacij, zato bomo mlade sodelavce še potrebovali. Tudi trenutno imamo odprte razpise za nove sodelavce. Sicer pa ta trenutek iščemo največ livarjev, tudi elektrikarje, orodjarje, tehnike v orodjarski delavnici," je še povedala Stojakova.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta