Tone Partljič: Sveti Trojici pripada podobno mesto kot Cankarjevi Vrhniki ali Prešernovi Vrbi

Marjan Toš
26.02.2023 03:11

Slavnostni govornik Tone Partljič je dal predlog za vzpostavitev literarne transverzale literatov začetnikov Sveta Trojica-Slovenj Gradec-Ljubljana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dobitniki priznanj
Matej Emeršič

Na isti dan in mesec kakor pred petdesetimi leti, torej 11. februarja 2023, in v istem prizorišču, v dvorani doma kulture pri Sveti Trojici, je bilo srečanje literatov začetnikov. Priokus zgodovine, spominjanja in vznesenosti tistih, ki so ustvarili literarno gibanje začetnikov, je bila rdeča nit dobro pripravljene praznične prireditve, ki jo je povezovala Marija Šauperl. Spomini na literarna srečanja in na nekdanje Gradišče (nekoč ime Svete Trojice) so nepozabni, je med drugim povedala Breda Slavinec, vodja izpostave JSKD Lenart, udeleženka srečanja leta 1982. Dediščina trojiških literarnih srečanj je tudi festival mlade literature Urška v Slovenj Gradcu.

O bogatem izročilu teh srečanj in dediščini je spregovoril tudi slavnostni govornik, pisatelj, dramatik in dramaturg Tone Partljič. Izpostavil je bogato kulturno in literarno tradicijo Svete Trojice, omenil Oroslava Cafa, dr. Alojza Kraigherja, Ivana Cankarja, Iva Brnčiča in ostale, ki so tu delovali. Posebej je izpostavil vlogo in pomen Kraigherja, ki je tod napisal znamenitega Kontrolorja Škrobarja, verno sliko dogajanja pred prvo svetovno vojno v Slovenskih goricah, s poudarki na narodnostnem prebujanju in utrjevanju slovenstva v nemško vplivnih trgih. Kraigher bi moral biti deležen več spoštovanja, saj je kraju pustil predragoceno dediščino. Cankar je pri njem napisal Lepo Vido, iz Trojice so romala njegova pisma v Ljubljano z imenitnimi orisi življenjskih, kulturnih in političnih razmer v Slovenskih goricah. Po Partljičevih besedah pripada Sveti Trojici podobno mesto kot Cankarjevi Vrhniki ali Prešernovi Vrbi.

Partljič ni pozabil vloge pisatelja Petra Božiča pri začetkih literarnega gibanja v tedanjem Gradišču, dejal je še, da je treba lep slovenski jezik negovati tudi v zdajšnjih časih. Predlagal je, da dobi literarno gibanje širšo dimenzijo spominjanja, da se vzpostavi literarna transverzala Sv. Trojica–Slovenj Gradec–Ljubljana. Pobuda je bila sprejeta tudi med obiskovalci, ki so napolnili trojiški dom kulture. Večer so obogatili s kulturnim programom in s podelitvijo zahval KD Ernest Golob - Peter tistim, ki so pred petdesetimi leti gradili temelje tega literarnega gibanja. Predsednik Zveze kulturnih društev Slovenskih goric Drago Lipič pa je podelil priznanja posameznikom in društvom za ustvarjalno delovanje v dolgih desetletjih kulturnega snovanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta