Uspešni učenci OŠ Breg prepuščeni sami sebi

Hojka Berlič Hojka Berlič
31.01.2020 15:01

Ekipa učencev dosegla izjemen uspeh - uvrstitev na svetovno prvenstvo v robotiki v ZDA. Zdaj se šola sooča z izzivom, kako zagotoviti denar za udeležbo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Učenci morajo na tekmovanju z robotom, ki so ga zgradili sami, čim uspešneje premikati in zlagati kocke na poligonu.
Hojka Berlič

V mesecih trdega dela je ekipa učencev sama projektirala in zgradila robota, ga programirala in se ga naučila upravljati, da je uspešno opravil zadane naloge. In čeprav se je kdaj kaj zapletlo, so, kot pravijo osmošolci iz OŠ Breg, vse težave uspešno odpravili. In na novembrskem evropskem prvenstvu v robotiki v Talinu v Estoniji svojo nalogo opravili z odliko ter se v konkurenci 17 ekip iz vse Evropske unije uvrstili med najboljšo peterico. "Poudarek je na samostojnem delu, spodbujamo kreativnost, računsko, kompleksno mišljenje, da znajo večji problem razdeliti na manjše in to vse skupaj tudi združiti. Pri tem projektu je zanimivo tudi, da spodbujamo sodelovanje med učenci in ekipami. Saj ekipi na poligonu ne tekmujeta ena proti drugi, temveč skupaj, v paru," je bistvo projekta pojasnil mentor Oliver Buček. "Držali smo skupaj, si vedno pomagali in sodelovali," pa sta o bistvu uspeha povedala dva člana štiričlanske ekipe osmošolcev, Blaž Cebek in Žan Ritlop.

Šola denarja nima

Nedavno so tako edini iz Slovenije prejeli še vabilo za sodelovanje na aprilskem svetovnem prvenstvu VEX IQ Challenge, ki bo konec aprila 2020 v mestu Louisville (Kentucky) v ZDA, na njem pa bo sodelovalo kar 620 ekip iz 104 držav. Kot poudarja ravnatelj OŠ Breg, je to izjemen uspeh, a hkrati tudi velik finančni izziv za šolo, ki si z vsemi močmi prizadeva učencem omogočiti udeležbo na tem tekmovanju: "Udeležbo na evropskem tekmovanju nam je uspelo pokriti iz projekta, v katerem sodelujemo in ga letos zaključujemo, to je Erasmus+. Za udeležbo na svetovnem prvenstvu pa denarja nimamo."

Učenci morajo na tekmovanju z robotom, ki so ga zgradili sami, čim uspešneje premikati in zlagati kocke na poligonu.
Hojka Berlič

Znanje in prijateljstva

"Dogodek bo v šesti največji dvorani v ZDA in bo medijsko zelo podprt. Tekme in rezultate si bo preko aplikacij mogoče ogledati v živo," o razsežnosti tekmovanja pa tudi njegovi precejšnji medijski podprtosti pravi Buček. Nedvomno bo namreč za učence, poleg seveda sestavljanja še bolj izpopolnjenega robota, prav sama razsežnost tekmovanja eden večjih izzivov. Na prvenstvu bodo namreč prepuščeni lastni iznajdljivosti, prva ovira pa bo že to, da bodo morali v nepregledni množici samostojno poiskati ekipe, s katerimi tekmujejo v paru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta