V Pernici jubilejno blagoslovili konje

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
02.01.2022 05:30

Konjeniški klub Zlata horda iz Pernice se pomembno vključuje in prispeva k utripu življenja v kraju, pa tudi v pesniški občini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na letošnjem jubilejnem, že 25. blagoslovu konj v Pernici je bilo veliko jahalk. Foto: Anita Kirbiš

Anita Kirbiš

Po legendi naj bi sveti Štefan z znamenjem križa ukrotil divjega konja in tako v očeh ljudstva prevzel zavetništvo nad konji. Blagoslov konj ob njegovem godovanju prvič omenja neki rokopis iz 10. stoletja v Trieru v Nemčiji, na slovenskih tleh pa je o tem obredu v Nevljah pri Kamniku in na Kranjskem prvi poročal Valvazor.

Konjeniški klub Zlata horda iz Pernice se pomembno vključuje in prispeva k utripu življenja v vasici in občini Pesnica. Predvsem pa se o njih sliši v decembru oziroma ob adventnem času, ko izdelajo velik adventni venec, ki krasi preddverje domače cerkve svete Marjete. Pod njihovim okriljem že nekaj let otroke vseh štirih krajevnih skupnosti v občini s svojim spremstvom obiščeta Miklavž in Božiček, ki sta se sprva prevažala s konjsko vprego, v zadnjem času pa se peljeta s praznično odetim starodobnikom in razveseljujeta staro in mlado.

Njihov osrednji dogodek je dobro obiskan tradicionalni blagoslov konj na god svetega Štefana. Dogodek organizirajo z župnijo svete Marjete pred farno cerkvijo vsako leto 26. decembra. Letošnji blagoslov je bil jubilejen - petindvajseti, na kar so upravičeno ponosni, a žal ga zaradi epidemiološke situacije niso uspeli proslaviti tako, kot so si zamislili. Letos je bila udeležba skromnejša, blagoslovili so okrog 30 teh plemenitih živali. Ljubitelji konj so jih pripeljali oziroma prijezdili na svojih lepotcih z raznih koncev Slovenskih goric, Pesniške doline, Dravskega polja, celo iz Lendave. Ne nazadnje gre za prijateljsko druženje članov različnih klubov. Med njimi je bilo presenetljivo veliko jahalk; cele štiri ure so dekleta jahala na urnih vrancih s Polenšaka do Pernice. Videti pa je bilo tudi nekaj otrok s svojimi nagajivimi poniji.

Blagoslov kruha in soli ter konj in njihovih lastnikov je po nedeljski sveti maši opravil domači župnik Marjan Nemec. Potrpežljive konje je v mimohodu z blagoslovljenim kruhom nagradil predsednik Konjeniškega kluba Zlata horda Joško Horvat, vodniki pa so v spomin na jubilejni dogodek prejeli simbolična darilca. Njegovi družini, ki se je maksimalno angažirala pri organizaciji in izvedbi dogodka, gre zahvala, da tradicija blagoslova konj v Pernici ostaja živa, kar podpira tudi pesniški župan Gregor Žmak, ki jih je počastil z obiskom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta