V Rušah lento prevzel prvi vinski kralj

Branka Bezjak Branka Bezjak
18.11.2023 04:40

V občini Ruše iščejo različne možnosti za promocijo občine in njenega turističnega potenciala, tudi na področju vinske kulture. Za novega, prvega vinskega kralja v tej občini, je bil imenovan Luka Škof

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Županja Ruš Urška Repolusk, vinski kralj Luka Škof in Lucija Smolnik, v.d. direktorice Športnega parka Ruše
Arhiv Občine

Zaradi napovedanega vremena so se v Rušah odločili, da prejšnjo soboto tradicionalnega martinovanja ne priredijo, kakor je bilo sprva načrtovano. So pa zato uvedli novo prakso oziroma funkcijo vinskega kralja. V Turistični pisarni Občine Ruše sta županja Urška Repolusk in v. d. direktorice Javnega zavoda Športni park Ruše okronali vinskega kralja občine Ruše. To laskavo vlogo je prevzel Luka Škof, ki bo ambasador vinskih tradicij v občini Ruše.

"Imenovanje vinskega kralja v občini je korak v pravo smer, saj omogoča ohranjanje vinske tradicije in ponuja priložnost, da lokalni vinarji in vinarji iz okoliških krajev predstavijo svoje produkte trdega dela širšemu občinstvu, hkrati pa spodbuja ljubitelje vina, da bolje razumejo in cenijo vinsko kulturo ter vinogradništvo. To pripomore k dvigu ozaveščenosti o kakovosti vin in spodbuja ljudi, da raziskujejo in uživajo v raznolikosti vinskih okusov, prav tako pa krepi povezanost med lokalnimi vinarji, vinarji okoliških krajev in prebivalci občine Ruše," so odločitev za kronanje vinskega kralja pojasnili na občini. Za naziv so kandidate iskali z razpisom.

Arhiv Občine

V Rušah imajo vinsko pot, ob kateri je nekaj vinarjev, tam je bilo pred leti tudi znano in množično martinovanje, ko so vinogradniki za javnost še bolj odprli svoje kleti in predstavljali svoja vina. Ta tradicija je praktično zamrla. Izbor vinskega kralja je lahko način, da se to znova obudi ali vsaj spodbudi. Na sploh pa je torej namen, da vsakokratni kralj ali kraljica promovira vinogradništvo in vinsko kulturo ter s tem krepi povezanost v skupnosti. "Občina Ruše se veseli sodelovanja z Luko Škofom in pričakuje, da bo ta mandat prispeval k nadaljnji promociji občine," so še dodali. Novopečeni vinski kralj je absolvent Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem, je povedal za Večer. Na podlagi tega ima torej znanje, tudi nekaj izkušenj s tega področja, sicer pa ne prihaja iz vinogradniške družine. "Videl sem razpis in zamisel se mi je zdela zelo zanimiva. Strinjam se, da je treba ponovno obuditi kakšno tradicijo, pri vinogradnikih je prišlo do menjave generacij - mladi ocenjujejo, da se jim pridelava vin ne izplača in podobno. Morda pa se vendarle da kaj narediti," še pravi Škof.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta