V Svetem Tomažu poklon ustvarjalnima rojakoma

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
24.12.2019 12:56

Z igranim dokumentarnim filmom o Francu Ksavru Mešku so domačini dobili spomin na plodovitega ustvarjalca

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na premieri filma so se predstavili tudi domači igralci.
Ciril Ambrož

V občini Sveti Tomaž so zelo ponosni na svoja rojaka. Na dramatika, pisatelja, esejista, urednika in duhovnika dr. Stanka Cajnkarja in na pisatelja, pesnika, dramatika in duhovnika Franca Ksavra Meška. Medtem ko Meškova domačija v Ključarovcih ne stoji več in nanjo spominja tabla, je občina v letu 2016 obnovila Cajnkarjevo domačijo v Savcih in v spominski sobi ohranila njegovo dediščino. Na Ksavra Meška, ki se je rodil leta 1874 in umrl leta 1964 v Slovenj Gradcu, so se še posebno spomnili pred kratkim, ko so premierno predvajali film z naslovom Tihi večeri.

Igrajo tudi domačini

​Gre za skoraj enourni dokumentarec o Meškovem življenju in delu z dvajsetminutnim igranim delom, ki so ga predelali tudi v krajšo različico z naslovom Onkraj poljan.

Zamisel so uresničili

V filmu sledimo zgodbi otrok, Tineta, ki ga igra Tjan Premzl, in Mance (Alja Horvat), ki živita v izjemno težkih razmerah pri krušnih starših (upodobita jih Marjan Zamuda in Raušlova). V pomanjkanju in trpljenju se Tine odloči, da bo zbežal od doma in poiskal svojega pravega očeta. Pri tem odigra ključno vlogo prav lik Meška, upodobil ga je Dean Kikec, ki otrokoma stopi v bran in ju zaščiti pred nasprotovanjem vaščanov in krušnih staršev. Tinetu pomaga, da zbeži in se poda v svet poiskati očeta.

Film je pri obiskovalcih premiere sprožil precej čustven odziv.
Ciril Ambrož
Film o Francu Ksavru Mešku so deloma snemali tudi pri Sv. Tomažu.
Arhiv Studia Siposh
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta