V VDC Polž za lahko branje in rekreacijo za vse

Natalija Sinkovič
03.09.2023 08:00

Projekt je sledil zlasti cilju povečanja vključenosti ranljivih skupin v lokalno
in socialno okolje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prireditev je bila dobro obiskana.
Natalija Sinkovič

V Varstveno delovnem centru (VDC) Polž oziroma v njegovi enoti v Slovenski Bistrici so prejšnji četrtek javnosti predstavili projekt Lahko branje in rekreacija za ranljive skupine na širšem območju Slovenske Bistrice oziroma krajše Lahko branje in rekreacija za vse. Projekt je sofinanciran iz evropskih sredstev v sklopu Lokalne akcijske skupine (LAS) Dobro za nas. V publikaciji Rekreacija za vse so predstavljene možnosti za rekreacijo in aktivni prosti čas na območju vseh štirih občin, ki jih pokriva LAS dobro za nas (Slovenska Bistrica, Makole, Poljčane in Rače - Fram).

Preizkusili so se v lahkem branju
Natalija Sinkovič

Lahko branje ima posebna pravila

"V projektu so sodelovali tako zaposleni, uporabniki in upokojenci s širšega območja Slovenske Bistrice kot strokovnjaki s področja rekreacije in lahkega branja, k sodelovanju smo povabili tudi prebivalce občin, ki jih LAS pokriva," je povedala vodja projekta in bistriške enote VDC Polž Sabina Petek. Projekt je po njenih besedah sledil zlasti cilju povečanja vključenosti ranljivih skupin v okolje. "Z inovativnimi besedili in prilagojenimi informacijami v lahkem branju, ki smo jih zbrali v informativno-izobraževalni publikaciji, želimo prispevati k lažjemu vključevanju v okolje, dostopnejši rekreaciji ter dostopnejšim in razumljivim informacijam za osebe s težavami branja," je še povedala Sabina Petek.

"Lahko branje je namenjeno vsem, ki potrebujejo informacije v lažji obliki: ljudem s posebnimi potrebami, ljudem, ki slabše berejo, priseljencem, ki se jezika šele učijo, otrokom in drugim. Lahko branje ima posebna pravila, ki veljajo za prilagajanje oblike in vsebine besedila. Takšna besedila so napisana z večjimi črkami, so levostransko poravnana in imajo razumljive ilustracije," je med drugim v spremnem besedilu k publikaciji zapisala lektorica publikacije dr. Dragica Haramija. "Lahko berljiva besedila smo skupaj oblikovali v skladu z evropskimi smernicami za lahko berljive in razumljive ter dostopne informacije za osebe, ki težje berejo. Besedila so pred tiskom preizkusili in testirali uporabniki VDC Polž," dodaja vodja projekta Sabina Petek.

Lahko branje je namenjeno skupinam ljudi, ki se težje spopadajo z branjem v slovenskem jeziku.
Natalija Sinkovič

Sodelovanje zaposlenih in uporabnikov

Na krajši prireditvi, ki so jo pripravili ob izidu publikacije, so nastopili uporabniki varstveno delovnega centra, ki so zapeli dve pesmi ob spremljavi kitare in prebrali nekaj besedil iz publikacije. Ob koncu so za vse zbrane pripravili "eko pogostitev". Projekt, ki se končuje konec avgusta in v katerem je sodelovalo devet zaposlenih in 39 uporabnikov, je vreden okoli 45 tisoč evrov, petino tega zneska predstavljajo lastna sredstva, 80 odstotkov pa sta sofinancirala ministrstvo za regionalni razvoj in tehnologijo ter EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Predstavljene aktivnosti po mesecih
Natalija Sinkovič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta