Več kot 500 prostovoljnih Božičkov

Hojka Berlič Hojka Berlič
24.12.2018 14:21

Projekt Božiček za en dan ponuja ljudem priložnost, da se razdajajo in na obraze narišejo nasmehe. Center interesnih dejavnosti (CID) Ptuj kot zbirno mesto sodeluje v prostovoljski akciji od leta 2013.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prostori CID-a so bili letos znova napolnjeni z darili.
Arhiv Cid Ptuj

Božiček sem vsak dan v letu - s tem, ko pomagam tistim, ki pomoč potrebujejo, ko sem opora nekomu, ki gre skozi težke trenutke, ko vidim in slišim zgodbe, ki morajo biti slišane in videne, ko sem del projektov, ki malo po malo spreminjajo svet. Božiček za en dan pa je decembrska 'cartika', ki poveže celo družino, in letos je bil del zgodbe tudi naš najmlajši. Zagotovo še ne razume, me pa osrečuje, ker verjamem, da bo to čutil, ko bo zrasel. To so prazniki - deliti srečo z drugimi, razumeti, da nas nekdo potrebuje," o svojem sodelovanju v vseslovenski akciji Božiček za en dan pravi Ptujčanka, ena od mnogih, ki so se to leto odločili z darilom pričarati nekomu nasmeh na obraz. V lepo zavito in okrašeno škatlo za čevlje sodijo nekaj za crkljanje, nekaj za osebno higieno, šolske potrebščine, igrača, kos oblačila in sladkarije. Pač glede na starost obdarovanca, ki si ga Božički sami izberejo.

Mešanica ustvarjalnosti in humanitarnosti

V lanskem letu so tako vsi sodelujoči v projektu prinesli veselje 11.355 ljudem, ne samo otrokom, tudi starejšim. Center interesnih dejavnosti (CID) Ptuj kot zbirno mesto sodeluje v prostovoljski akciji od leta 2013. "Naše gibanje v prostorih v tem času je med lepo okrašenimi paketi bolj omejeno, saj so razporejeni praktično po vseh prostorih v pritličju in pisarnah v nadstropju. Vendar prostori v tem času izgledajo malenkost drugače, bolj praznično. Veselimo se vsakega paketa, ki ga prinese posamezen darovalec," pravi Jurij Šarman iz CID-a. Letos se je na Ptujskem odločilo za sodelovanje v akciji 453 ljudi, dodatnih 93 paketov so k njim pripeljali še iz Mladinskega centra v Ormožu.

Prostovoljci so poskrbeli, da so darila prišla na pravi naslov.
Arhiv Cid Ptuj

Občutek za sočloveka še obstaja

Kot pravijo nosilci projekta, gre očitno "za mešanico ustvarjalnosti in humanitarnosti, ki da ljudem priložnost, da se razdajajo". Za sodelovanje v akciji namreč ni dovolj, da poiščemo stvari, ki jih ne potrebujemo in bi komu še prišle prav. "Tukaj gre za nekaj več. Ta projekt terja določeno mero angažiranosti, ki se kaj kmalu sprevrže v odgovornost. Odgovornost do nekega malega bitja, za katerega sploh še ne obstajamo, pa ga imamo ves čas v mislih, ko ustvarjamo, ko si želimo uresničiti vsaj kanček otroških želja in razbliniti goro strahov. Kako naj vse to spravimo v eno majhno škatlo?"
Projekt "daje upanje, da občutek za sočloveka še vedno obstaja in da prostovoljsko delo ostaja pomembna vrednota v naši družbi", pa pravijo v CID-u, zato projekt vedno znova z veseljem podprejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta