Vinarska družina Avguštin: Vino ima posebno zgodbo in sporočilo

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
07.12.2021 04:00

V družini iz majhne vasi Tinska Gora težijo je pridelava vin tradicija, ki se prenaša iz generacije v generacijo. Vsi skupaj si prizadevajo potrošnikom ponuditi čim bolj vrhunska vina, njihovo kakovost pa dokazujejo tudi številna priznanja, ki jih dobivajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Iz grozdja nastane vino, takšno, ki nosi sporočilo in prepriča z okusom, pravijo v vinarstvu Avguštin.

Osebni arhiv Avguštin

Tradicija, ponos in ime so tisto, kar krasijo vinarje iz majhne vasi, ki se nahaja v okolici Slovenske Bistrice. Zgodba, ki jo pišejo in so nanjo zelo ponosni, se je začela leta 1972, ko je Anton Mernik starejši kupil župnijsko posestvo s pripadajočo hišo in vinsko kletjo. V poznih 70. letih, ko je sklenil, da se bo lotil pridelave grozdja, ni bilo nikogar, ki bi mu kazal pot, a vendar je, kot pravijo njegovi nasledniki, vztrajal in kmalu začel z vinarstvom. Na delu posestva je bilo takrat posajenih 3000 trt sorte sauvignon in laški rizling, ki sta nekoliko kasneje postali osnova za ponos Štajerske, vino Ritoznojčan, s katerim se vinarji iz Tinske Gore radi pohvalijo. Ljubezen do vina in skrb za posest je nato prevzela Mernikova najmlajša hči Zdenka, ki je skupaj z možem Miranom Avguštinom leta 1990 začela pisati novo zgodbo, imenovano vinarstvo Avguštin. V Tinjski Gori sta si ustvarila dom, družino, potrojila kapaciteto vinograda in dvignila kakovost vin. "Obnova vinograda je bila dolgotrajna in zahtevna," se spominjata danes, a se je, kot zatrjujeta, izplačala. Trdo, a srčno delo sta z vso vnemo in ljubeznijo znala predati svojim otrokom. Sin Tomaž Avguštin se tako danes skupaj s partnerko Nastjo Leskovar trudi mamo in očeta čim bolj razbremeniti fizičnega dela oziroma jima olajšati delo. Pri tem jim je v veliko pomoč tudi modernejša tehnologija, ki olajša delo v vinogradu in pri pridelavi grozdja v vino, pove Nastja Leskovar, ki ne skriva ponosa, da se njihovo vino najde tudi na policah enega največjih trgovcev v Sloveniji.

Osebni Arhiv Avguštin

Priznanja so nagrada za trud

V svojih vinogradih skrbijo za deset tisoč trt sort sauvignon, chardonnay, modri pinot, rumeni muškat, renski rizling, laški rizling, kerner in sivi pinot. Njihova pot je jasna - želijo pridelovati kakovostna in vrhunska vina ter vina s priznano geografsko oznako Ritoznojčan. Dokaz, da so na pravi poti, so tudi številna priznanja, ki so jih dobili za svoja vina. Na zadnjem tovrstnem ocenjevanju vin so med osmimi vinskimi sortami, ki so jih predstavili, prejeli kar sedem zlatih priznanj in eno srebrno. A njihov največji ponos je, kot pravi Nastja Leskovar, zagotovo chardonnay, ki je bil na priznanem mednarodnem ocenjevanju vin Decanter World Wine Awards nagrajen z bronastim priznanjem. Priznanja so za vinarsko družino vsekakor največja nagrada za trud, z njimi pa, kot pravijo, pridobivajo tudi na zaupanju kupcev. Opažajo namreč, da Slovenci vse bolj cenijo vrhunska vina. Standard cenjenih vin je po besedah Leskovarjeve v Sloveniji postavljen izredno visoko, kar pomeni, da kupci pripisujejo velik pomen kakovosti žlahtne kapljice in ne zgolj znamki ali ceni. Kar vinarji, kot poudari Leskovarjeva, izredno cenijo.

Avguštinovi skrbijo, kar za deset tisoč sort trt, ki bogato obrodijo z grozdjem.

Osebni arhiv Avguštin

Brez vina ni praznikov

Vino ima po besedah Avguštinovih prav posebno zgodbo in sporočilo. Še zlasti v veselem decembrskem času, ko pogosto s svojimi najbližjimi nazdravljamo in praznujemo. "Druženja ob koncu leta so vedno odsev sproščenosti, zabave, upanja in veselja," razmišlja Nastja Leskovar, ki k božični večerji priporoča kozarec chardonnaya. "To je dekadentno vino s čutnim telesom, ki se poda k vsem jedem in okusom. Premore dovolj kisline, da je tudi popoln dodatek k bogatim kremnim jedem," je mnenja. Za vinsko spremljavo, ob okušanju sladkih prazničnih jedi, pa Leskovarjeva priporoča rumeni muškat - polno polsladko vino z intenzivno zlato rumeno barvo. Ali kot ga vinarji iz Tinske Gore opišejo: "Aroma rumenega muškata je fina, zrela, polna, bogata in sladka. Polnost okusa v ustih je še večja, saj muškatni okus spremljajo note marelic in suhih fig."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta