Vino Mistik: Za promocijo Kurentovanja, Ptuja in okolice

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
03.02.2020 14:05

Letošnji Mistik ima izrazito sadni okus in združuje sorte sauvignon, rumeni muškat in beli pinot iz vinograda družine Soko pod vurberškim gradom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Ptujski kleti so danes predstavili četrti letnik vina Mistik.
Darja Lukman Žunec

V Ptujski kleti so opoldan predstavili tako imenovano kurentovo vino Mistik 2019. Kot je znano je Zveza društev kurentov že zadnja štiri leta v sodelovanju z Vinarstvom Perutnine Ptuj pripravilo trgatev in kleti zaupalo negovanje vina, za katerega si v Zvezi društev kurentov želijo, da bi postalo protokolarno vino ptujskega Kurentovanja. Predstavitev vina je bila tako druga večja prireditev ob pravkar začetem 60. Kurentovanju.
Kot je povedal direktor Ptujske kleti Tine Kek, so v tej kleti donegovali že četrti letnik Mistika: " Za našo klet ima vino velik simbolni kot tudi tržni pomen, saj predstavlja stično točko dveh za Ptuj in okolico pomembnih blagovnih znamk. Gre za povezavo vinogradniško-vinarske in etnografsko- karnevalske kulture, ki že stoletja oblikujeta tukajšnjo identiteto. "
Ptujska županj Nuška Gajšek je zadovoljna, da gre za zgodbo, ki pomeni sodelovanje in združevanje moči ter doseganje sinergije: " Z veseljem in ponosom jo promoviramo in kot sem seznanjena je letošnji letnik najboljši izmed vseh dosedanjih.Verjamem, da bo prispeval k dobremu vzdušju."
Aleš Ivančič, predsednik Zveze društev kurentov je pohvalil ekipo, ki je glede vina orala ledino. In dodal: " Težko si predstavljamo Kurentovanje brez tega vina. Ker bomo z njim obeležili 60. Kurentovanje in prispevali k kar se da dobremu vtisu, upam, da bomo lahko poslej govorili le še o kurentovanjih presežkov in povezovanja."
Direktorica ptujskega zavoda za turizem Tanja Srečkovič je vesela, da bo ob Kurentovanju prikazana tudi kulinarična in vinska tradicija. Povabila je obiskovalce, naj si kaj od tega privoščijo tudi v ptujski kleti in gostiščih.
Glavni enolog Ptujske kleti Maksimilijan Kadivec je dodal, da je Mistik 2019 plod kakovostnega grozdja izpod vurberškega gradu, za katerega skrbi vinogradniška družina Soko: " V vinu so združene sorte sauvignon, rumeni muškat in beli pinot, negovano je po klasični metodi,
ima lepe štajerske kisline in je izrazito sadnega karakterja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta