Z bučnim oljem je navdušila tudi zahtevne Ljubljančane

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
19.01.2021 06:00
Brigita Hergan se je že na začetku lotila prodaje svojih izdelkov iz buč in sončnic na ljubljanski tržnici. Zdaj je ob koncih tedna še na vrhniški in brezoviški, z izdelki pa tudi v prodajalni v Novi Gorici.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brigita Hergan iz Šikol se je pogumno in uspešno podala na novo pot. 
Darja Lukman Žunec

Brigita Hergan iz Šikol se je pred petimi leti lotila dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Usmerila se je v pridelavo bučnega in sončničnega olja, bučnih namazov in pesta, praženje bučnih semen z različnimi okusi, peko piškotov z bučnimi semeni in zasnovala še kozmetične izdelke. Predlani je prevzela kmetijo svojih staršev Marije in Antona Hergana, ki ima 200-letno tradicijo. Na 18 hektarjih površin sta se prejšnji generaciji ukvarjali predvsem s prirejo mleka. Brigita se je odločila, da kmetijo povsem preusmeri v pridelavo buč in sončnic. Izpraznjene hleve pravkar predelujejo v sušilnico in skladišče za pridelke in izdelke, veliko degustacijsko sobo in trgovino. Po dvajsetih letih se je odločila, da redno zaposlitev opusti in se povsem posveti kmetiji. ​Ko je pričela, jo je bilo precej strah, a jo je spodbujala kmetijska svetovalka na ptujskem kmetijsko-gozdarskem zavodu Slavica Strelec: "Strelčeva je res človek, ki zna prisluhniti, vedno je pripravljena pomagati in dobro svetovati, za vsak problem najde rešitev. Nadvse je pomembno, da imaš na svoji poti ljudi, ki te podpirajo in ti dajejo pogum." Pri delu ji pomaga celotna družina, tako starša kakor tudi sin Simon in partner Dušan Kos. Z njim sta razvijala različne okuse posipov semen, mama je pomagala pri okusu za namaz, ki so ga poimenovali Babičin bučni namaz. Brigita je denimo sama skombinirala okuse za bučni pesto. Sproti so se domislili še česa novega, denimo piškotov iz pirine moke z dodatki čokolade in marmelade, na koncu še olj za telo, roke in obraz. "Zanimivo je, da naše stranke kar čakajo, kdaj bomo spet kaj novega ponudili, tako da nas tudi one s svojim povpraševanjem ali predlogi spodbudijo k inovacijam, predvsem so nam dale veliko zamisli za različne okuse semenk," razlaga sogovornica.

Že v izhodišču pogumno

​Že na začetku se je pogumno lotila prodaje na ljubljanski tržnici, saj je presodila, da sta tam največja kupna moč in naraščajoče zanimanje za izdelke s kmetij. A se je hitro prilagodila zelo zahtevnemu trgu: "V Ljubljani zelo cenijo domačo hrano in so pozorni na kakovost. Tudi kupna moč jim dopušča, da lahko kupijo naše izdelke, ki niso poceni, saj gre za luksuzno blago, ker ni nekaj, kar bi morali nujno imeti. Zato je zelo pomembna kakovost."

Brigita Hergan z veseljem in ponosom prodaja na "zahtevni" ljubljanski tržnici. 
Osebni arhiv

Pričela je z bučnim toplo stiskanim oljem, in ko je videla, da je povpraševanje po hladnem, se je lotila tudi tega in zdaj že ima svojo stiskalnico, medtem ko na toplo stikanje vozi semena v Oljarno Petovar. Zelo je zadovoljna, da upoštevajo zahteve strank. Ker je polovica kmetije gozd, imajo za kolobarjenje malo prostora in lahko buče vsako leto posadijo na največ petih hektarjih. Zaradi velikega povpraševanja po izdelkih so se odločili, da bodo junija letos odprli tudi sušilnico in odkupovali semena drugih pridelovalcev. Poleg buč imajo še sončnice na 2,1 hektarja, na ostalem delu zaradi kolobarjenja še pšenico, ječmen in koruzo. Letno pridelajo 1500 litrov toplo stiskanega bučnega olja in 600 litrov hladno stiskanega, predelajo dve toni bučnih semen z okusi ter še nekaj sončničnega olja in semenk.

​Radi raziskujejo

Da je po izobrazbi slaščičarka, ji pri razvoju novih izdelkov zelo koristi: "Starša mi veliko pomagata z izkušnjami, ob tem pa partner Dušan, ki me spodbuja tudi zdaj, ko so nekoliko težji časi, ki se jih kar malo bojim. Njegove pridne roke in zamisli mi veliko pomenijo, veliko raziskujeva in poskušava, saj vse ne gre takoj. Spodbudo imam tudi pri strankah in prijateljih." Mama ji denimo pomaga pri sortiranju semen, kajti to še vedno počneta ročno. Brigita je namreč prepričana, da le tako lahko izberejo kakovostna semena brez primesi. Njeno pravilo je tudi, da morajo biti dodani okusi dobro oprijeti semenk in da nima velikih zalog, temveč prodaja le izdelke, ki so stari največ en mesec.

​Celotna družina poprime pri spravilu pridelkov. Brigita je vesela, da se je tako dobro prijela prodaja na ljubljanski tržnici, kar je v zadnjem letu zelo pomembno: "Veliko je bilo kupcev, med njimi so bili tudi turisti s celega sveta. Zdaj je prodaja res upadla za 40 odstotkov, a smo se hkrati lotili še prodaje v Brezovici in na Vrhniki ter nekako nadomestili izpad."

Na kmetiji Herganovih vsi pomagajo pri delu.
 
Darja Lukman Žunec

Žal ji je, da so zaradi epidemije zaprti hoteli, saj je denimo v Rogaški Slatini, Olimju in na Rogli že imela sklenjeno prodajo izdelkov, darilnih košaric in paketov s slanimi in sladkimi semeni.

​​Zaradi naraščajoče prodaje so se morali še dodatno opremiti. Poleg stiskalnice za hladno stiskanje so kupili indukcijsko industrijsko pečico, saj letno predelajo dve toni semen z različnim okusi. Med načrti sta povečanje pridelave in predelava sončničnih semen v olja in semenke z okusi. Lotila se bo še organizacije degustacij in obiska kmetije, za kar so ji dali namig ljubljanski kupci, ki so se kar sami povabili na obisk. Dobila je zamisel za degustacijsko sobo, kjer bi denimo lahko sprejela za kak avtobus gostov. Preurejene hleve, v katerih bodo vsi omenjeni prostori, pa si želi odpreti junija letos, ko bo praznovala 40. rojstni dan. S tem še ni konec njenih načrtov, saj bo ustvarila samostojno spletno stran, kjer si bo kupec sam oblikoval košarico izdelkov. Med izdelki ji bodo izziv predvsem tisti iz sončničnih semen, tako olja kot tudi namazi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta