Z ukrepi do 35-odstotne podražitve ogrevanja na Ptuju

Hojka Berlič
28.12.2021 17:10

Med Ptujčani je odjeknila novica, da naj bi se ogrevanje močno podražilo. Po zadnjih izračunih bo cena z novim letom višja za okoli 35 odstotkov, mogoče bo obročno odplačevanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pod vprašajem so se znašli tudi izračuni, da bi prenovljena kotlovnica na Ptuju prinesla 20-odstotno znižanje cene ogrevanja. 

Hojka Berlič

Zaradi dviga cene zemeljskega plina in elektrike je upravljavec sistema daljinskega ogrevanja in distributer toplote, podjetje Javne službe Ptuj, ki oskrbuje okoli 2500 ptujskih gospodinjstev, pred časom napovedal neizogiben, kar 68-odstoten dvig cene. Kot je pojasnila ptujska županja Nuška Gajšek, bi ta informacija o višini podražitve seveda držala, če ne bi imeli vzporednih ukrepov: "To pomeni, če ne bi imeli zakupljene električne energije in plina, in sicer vezano na koledarsko leto. Na roko nam je šlo, da sta direktorja tako Komunalnega podjetja Ptuj kot Javnih služb Ptuj računala na podražitve in sta imela zakupljene malo večje količine. Se pravi, da je že kar del kurilne sezone še po starih cenah.

Nove cene, ki jih dobimo, bodo seveda drugačne. Tako, da smo v tem trenutku, če ne upoštevamo še dodatnih znižanj, ki jih bomo dobili preko kogeneracije Komunalnega podjetja Ptuj, na 40-odstotni podražitvi."

Kot je še dodala Gajškova, so na občini upali, da bi lahko z različnimi ukrepi na koncu prišli do okoli 30-odstotnega povišanja cene za uporabnike, poleg tega pa bi ponudili tudi prerazporeditev plačevanja položnic z običajnih osem mesecev kurilne sezone na več: "To pomeni, da bi se pri nekaterih lahko zgodilo tudi to, da bi bil znesek na položnici januarja nižji, kot je bil pretekli mesec. Se bo pa seveda podražitev odrazila v plačilu skozi vse leto. Tako, da bodo seveda na koncu kumulativno plačali več, ampak mesečno bi lahko ti zneski ostali na isti ravni oziroma bili celo nižji."

Možnost plačevanja do konca avgusta

V javnem podjetju so sicer včeraj še čakali na izračune za kogeneracijo Komunalnega podjetja Ptuj, a po besedah direktorja Alena Hodnika ocenjujejo, da bo končna podražitev ogrevanja s prvim januarjem glede na preteklo kurilno sezono okoli 35-odstotna: "Tisti, ki imajo mesečni obračun, bodo takoj v novem letu prejeli višje položnice." Po Hodnikovih besedah so ob napovedih podražitev nekateri že tudi sami ukrepali in dvignili znesek plačila akontacije za ogrevanje, sicer pa bodo odločitev prepustili ljudem: "Tistim, ki si želijo znesek razporediti na več obrokov, bomo tudi omogočili obročno odplačevanje, predvidoma do konca avgusta oziroma se bomo z njimi dogovarjali individualno." V javnem podjetju namreč običajno ogrevanje zaračunavajo od oktobra do aprila. Vse odjemalce, ki bi si želeli spremeniti dinamiko plačil ogrevanja, pa bodo k temu pozvali na položnicah in na spletu.

Pod vprašajem so se znašli tudi izračuni, da bi prenovljena kotlovnica na Ptuju prinesla 20-odstotno znižanje cene ogrevanja

 

Hojka Berlič

V prihodnjo sezono s kotlom na lesno biomaso

Ob vseh podražitvah na energetskem trgu pa se je pojavilo tudi vprašanje, ali ne bo Ptujčanov drago stalo tudi zavlačevanje z zeleno lučjo za sicer nujno posodobitev kotlovnice, ki so jo Javne službe Ptuj po več kot letu dni pogovorov letos dobile od ptujskih svetnikov. A Gajškova meni, da je to, da še ni izvedbe, v tem trenutku celo dobro: "Saj bi glede na cene, ki so jih pridobili za izvedbo te kotlovnice, danes plačevali še višjo položnico. Ponudbe so bile namreč tako visoke, da bi enostavno namesto 20-odstotnega znižanja, na katerega smo s posodobitvijo računali, morda zaradi drage investicije plačevali za ogrevanje še več. Tako da nam je morda šlo celo na roko, da te investicije nismo izpeljali. Zdaj jo bomo prilagodili in jo bomo delali v nekem drugačnem obsegu in okvirjih. In verjamemo, da bomo to izpeljali do naslednje kurilne sezone in pri tem tudi preračunali vse posledice te investicije. Saj se vsaka investicija na koncu pozna tudi v ceni. In če za milijon preplačaš investicijo, se bo to zagotovo poznalo na ceni."

Kot pojasnjuje Hodnik, se je projekt posodobitve in širitve sistema daljinskega ogrevanja zaradi višanja cen ponudnikov podražil za okoli 30 odstotkov. Zdaj se še odločajo, ali bi projekt znova prijavili na razpis za dodelitev državnih nepovratnih sredstev z novimi, višjimi cenami ali pa z lastnimi sredstvi izvedli le rekonstrukcijo, brez širitve. "V vsakem primeru pa bi radi ujeli naslednjo kurilno sezono pripravljeni na proizvodnjo toplote s kotlom na lesno biomaso," zatrjuje Hodnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta