Z zbirko iger in skečev poskrbela, da narečna beseda ne gre v pozabo

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
23.07.2022 03:00

Smeh pod domačim odrom, zbirko ljudskih iger in skečev, je Julijana Bračič več kot deset let pripravljala pri svojem delu v Kulturno-turističnem društvu Selce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Julijana Bračič (levo) in Fanika Krajnc Vrečko na predstavitvi knjige.
Osebni Arhiv

"Igre so preproste, besedila je avtorica oblikovala tako, da je vsakemu igralcu pripravila vlogo, ki mu je najbolj ustrezala, saj so bili vsi člani dramske skupine amaterji. V desetih letih je dramska skupina Selce uprizorila šest veseloiger in veliko skečev," je v spremni besedi h knjigi Julijane Bračič apisala dr. Fanika Krajnc Vrečko, ki je knjigo tudi lektorirala. Ta se je z avtorico pogovarjala tudi na predstavitvah knjige, ki so jih v Selcah in v Voličini popestrili še z nastopi ljudski pevcev, dramske skupine in mladinske dramske skupine KTD Selce.

Julijana Bračič je tudi predsednica Kulturnega društva Selce 
Igor Napast

Julijana Bračič iz Zavrha je vedno rada brala. To ji je pri delu v vrtcu Selce in kot vodji vrtca Voličina še kako prav prišlo vse do upokojitve, saj je z otroki v vrtcu s pridom uporabljala svoj dar izmišljanja zgodb in dramskih iger. Tako se danes generacije spominjajo njenih kratkih zgodb, ki si jih je sproti izmišljala. Ob delu se je udejstvovala tudi na kulturnem področju. Od leta 2007 do 2018 je vodila dramsko skupino v okviru KTD Selce. Sprva je napisala nekaj skečev, nato se je skupina v celoti posvetila veseloigram. Kmalu je Julijana začela sestavljati svoje in pri tem uporabljala domačo govorico, na katero so tukaj zelo ponosni.

Julijana Bračič (desno) med igro 
Osebni arhiv

V knjigi je zbrala 14 skečev in ljudskih iger. Pri izdaji knjige je pomagala Občina Lenart v sklopu operacije Zelena Voličina. "Zahvaljujem se možu, ki me je razumel in spodbujal, članom dramske skupine za pomoč in pripravljenost, Ivanu Roli, ki nam je zmeraj na pomoč priskočil z ozvočenjem, Marjanu Dvoršaku za snemanje, Venčeslavu Zrimu za fotografiranje. Vsem, ki ste in boste mojo knjigo vzeli v roke ter ste mi kadarkoli namenili spodbudno besedo oziroma si ogledali naše predstave, hvala iz srca," je dejala Bračičeva, navdušena nad odzivom. Na koncu knjige sta tudi slovar nekaterih narečnih besed ter izbor fotografij odigranih predstav s seznamom sodelujočih igralcev. "Smej se rad, pa boš v srcu zmeraj mlad!" je moto dramske skupine, pa naj bo tudi naš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta