Zasedba Vox Arsana praznuje 15 let. Mladen Delin: Smo edinstveni v tem delu Evrope

Hojka Berlič Hojka Berlič
18.12.2022 04:55

Prvič so javno nastopili na ptujskem gradu v decembru leta 2007, ko so se predstavili z opernimi arijami, muzikali in tudi že s skladbami večglasnega gospela. Ptujski vokalni jazz kvartet je jubilej obeležil s koncertom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zasedbo Vox Arsana sestavljajo Samo Ivačič, Ana Delin, Barbara Grabar in Mladen Delin. 
Zasedbo Vox Arsana sestavljajo Samo Ivačič, Ana Delin, Barbara Grabar in Mladen Delin. 
Stanko Kozel

"Naš prvi koncert je bil zelo uspešen in jasna je bila želja občinstva po več. Pa tudi sami smo začutili, da se je med nami zgodila neka posebna kemija," se začetkov spominja eden od članov zasedbe, Mladen Delin, ki pravi, da niso imeli namena postati skupina, a se je vse skupaj zgodilo spontano, iz želje po večglasnem petju, s katerim so imeli vsi člani zasedbe že nekaj predhodnih izkušenj.

X Factor in pot v ZDA

Tovrstnih vokalnih zasedb po Delinovih besedah pri nas takrat praktično ni bilo, z izjemo zasedbe New Swing Quartet, ki pa ravno v tistem času ni bila aktivna, šele začenjal pa je danes zelo prepoznavni Perpetuum Jazzile: "Začeli smo nastopati po različnih dvoranah po celi Sloveniji. Bili smo tudi gosti Jazz orkestra HRT, to je bil za nas velik prelom. Potem pa smo bili leta 2012 povabljeni na X Factor Slovenija, edini pevski šov pri nas te vrste. Imeli smo srečo, saj je bil le enkrat. Prišli smo v finale in smo postali prepoznavni, kar je bilo ključno," povzema Delin.

Vlado Kreslin je v času Festivala Arsana postal peti član Vox Arsane, ki je predelala njegove največje hite.
Marko Pigac/MP Produkcija

Nato je sledilo potovanje v ZDA, ki je bilo, poudarja pevec, odločilno za njihovo nadaljnjo pot. Tam so namreč spoznali zasedbo New York Voices, eno najboljših vokalnih zasedb na svetu, katere člani so hkrati izjemni profesorji. "Ne le da so pevci, so tudi najbolj priznani pedagogi, ki učijo na najbolj znanih institucijah na svetu. Poleg tega so tudi izjemni aranžerji. Se pravi, da pišejo priredbe za različne skupine po celem svetu, tako za zbore kot skupine, ki pojejo večglasno, bodisi a cappella bodisi z glasbeno spremljavo. In z njimi smo stik obdržali do danes. To nam je potem odpiralo vrata na različne festivale, odre, različna televizijska snemanja. Leta 2014, po vrnitvi iz ZDA, smo posneli studijski album z Big Bandom RTV Slovenija. Z njimi smo imeli uspešne koncerte, razprodali velike dvorane, nastopali v Cankarjevem domu, imeli turneje tudi po velikih festivalih v tujini. Imeli smo nekaj koncertov v ZDA. Začeli pa smo sodelovati še z različnimi glasbeniki. Maja Keuc je bila prva, Vlado Kreslin je postal stalnica."

Solisti in hkrati zborovski pevci

Po nepredvidljivih razmerah v zadnjih dveh letih se je po besedah Delina kar težko kamorkoli uvrstiti na slovenski glasbeni sceni: "Bom pa rekel, da smo edinstvena zasedba. Smo verjetno edini neke vrste nasledniki New Swing Quarteta, ki je sicer še vedno aktiven, s tem da smo mi mešana zasedba, kakršne pravzaprav ni niti v Sloveniji niti v tem delu Evrope. Morda so pogostejše a cappella skupine, ker to pomeni popolnoma brez instrumentov, kar pa mi nismo, čeprav tudi kdaj izvajamo takšne skladbe."

Kot pravi Delin, je namreč to, kar počnejo, težko, kar neke vrste olimpijska pevska disciplina: "V pevskih zborih, denimo, se glasovi podvajajo. Posameznik, čeprav mora biti soliden pevec, se vseeno lahko nekoliko skrije. Pri naši zasedbi pa je na vsakem položaju le eden in zato mora biti brezhiben. Imamo najzahtevnejša večglasja med vokalnimi in zborovskimi skupinami, saj je jazz glasba od klasične še bolj zahtevna po harmonijah, po ritmih, gre za bolj kompleksen stil pisanja. Obenem smo večkrat v vlogi solistov, pri čemer moramo biti zelo dobri. Te kombinacije pevci po navadi nimajo, pri nas pa se v skladbi večkrat zamenja." In temu, izpostavlja Delin, so morali posvetiti zelo veliko časa.

Po njegovih besedah je že to, da so preživeli petnajst let, uspeh. "Mi smo preživeli sicer z menjavami, a je bila ista zasedba dolgo obdobje, sedem let. Sedaj imamo za sabo že 500 koncertov, to je veliko sploh za Slovenijo." Tudi v prihodnost vidi: "Morda bomo šli še malo bolj v pop, se približali nekoliko mlajšim in malo širšemu krogu. Seveda v našem stilu, da bo še vidna ta umetnost večglasnega petja z vsemi barvami jazza, popa, latinske glasbe, tudi klasičnega pridiha."

Ob 15. obletnici delovanja je zasedba pripravila koncert v Mestnem gledališču Ptuj, na katerem so se predstavili s svežimi priredbami večnih ameriških standardov, božičnih in swingovskih uspešnic, popevk in filmske glasbe. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta