Zavzemal se je za lovsko etiko

Marjan Toš
19.04.2019 15:11

Mirko Obran je že 48 let lovec, kinolog, preparator, mentor ter učitelj mladih lovcev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mirko Obran (desno), Srečko Krope, Emilijan Trafela (levo) 
Marjan Toš

Predsednik ptujsko-ormoške območne Zveze lovskih družin (ZLD) dr. Srečko Feliks Krope je pripravil svečani sprejem za dolgoletnega strokovnega tajnika Mirka Obrana. Udeležili so se ga člani upravnega in nadzornega odbora te območne lovske zveze, kinologi in Mirkovi najožji sodelavci ter dolgoletni prijatelji. Z izbranim programom so nastopili ptujski lovski rogisti, ki bodo prihodnje leto praznovali 30-letnico in s katerimi je Mirko izjemno dobro sodeloval. Njegovo bogato in ustvarjalno lovsko-kinološko pot je predstavil dr. Srečko F. Krope in omenil, da je bil Mirko neusahljiv studenec lovske modrosti in je s strokovnim znanjem ter praktičnimi izkušnjami pomagal številnim generacijam mladih lovcev. V Lovsko zvezo Ptuj je prišel leta 1971 in sodeloval z uglednim lovcem in ustanoviteljem ptujske podružnice Slovenskega lovskega društva leta 1921 Alfonzom Mazlujem. Od njega se je tudi veliko naučil in je lahko že leta 1973 prevzel naloge strokovnega vodje pisarne in tajnika ZLD, ki jih je opravljal vse do konca minulega leta.
Postal je prepoznavna ptujska lovska legenda in nadvse spoštovan član zelene bratovščine, ki so ga povsod sprejeli odprtih rok. Ob slovesu od aktivnega delovanja se je od njega poslovil tudi častni predsednik ZLD Ptuj - Ormož Emilijan Trafela, s katerim sta zgledno sodelovala več kot štiri desetletja. Mirko se je vedno zavzemal za popolno uveljavljanje lovske etike in za lovsko - pravično izvajanje lova. Njemu je bila vedno v ospredju divjad, skrb za varovanje njenega okolja in za ohranitev ogroženih in redkih vrst. Zelo dobro je skrbel tudi za lovsko kinologijo in bil vzreditelj in vodnik lovskih psov.
Brez izšolanega lovskega psa lov preprosto ni mogoč, je bilo njegovo strokovno prepričanje, ki ga je v dobršni meri prenašal tudi na mlajše lovce, katerim je bil vzoren mentor in učitelj. Mirko je bil tudi odličen preparator divjih živali in specialist za prepariranje pernate divjadi. Ob slovesu od aktivnega delovanja v ZLD sta se od njega z izbranimi besedami poslovila še organizacijski vodja ptujskih lovskih rogistov Franc Slodnjak in predsednik ptujsko-ormoškega območnega združenja upravljalcev lovišč Branko Novak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta