(BORZNI KOMENTAR) Velike tehnološke delnice so med pandemijo okrepile svojo dominanco

Na krilih zgodovinsko obsežnih davčnih in denarnih ukrepov, ki vračajo optimizem za ponovni zagon gospodarstva, je osrednji ameriški borzni indeks S&P 500 od svojega dna v marcu v dolarjih porasel za 36 odstotkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

K rasti so močno prispevale velike tehnološke "superdelnice", ki jih Wall Street popularno imenuje FAANG - Facebook, Amazon, Apple, Netflix in Google. Velikih pet, ki predstavljajo kar 21 odstotkov indeksa, ni le preživelo koronakrize, med njo je celo doživelo razcvet.
Medtem ko se gospodarstvo sooča z rekordno visoko brezposelnostjo, naraščajočim številom stečajev in zgodovinskim padcem BDP, so Facebook, Netflix in Amazon v preteklih dneh na borznih trgih dosegli nove rekordne vrednosti, Apple in Google pa sta tik pred tem.
Indeks NYSE FANG+, ki zajema deset najbolj priljubljenih tehnoloških delnic, poleg omenjenih še delnice Tesle, Twitterja, Nvidie, Alibabe in Baiduja, se letos ponaša s prav posebnim rekordom. Od začetka leta do vključno 1. junija je zrasel za dobrih 22 odstotkov - S&P 500 je v istem času izgubil slabih 6.
Priljubljenost tehnoloških delnic med investitorji odraža dejstvo, da je pandemija našo odvisnost od socialnih omrežij in tehnologije še okrepila. Trend rasti spletnih nakupov se je s karanteno še pospešil in omilil grozljiv izpad prodaje v fizičnih trgovinah. Komunikacijska povezljivost in povpraševanje po storitvah v oblaku sta z delom od doma dobila novo dimenzijo. Ob odsotnosti športnih dogodkov je zraslo povpraševanje po pretočnih vsebinah, filmih, serijah in glasbi.
Nadpovprečna rast tehnoloških delnic ima še več vzrokov. V negotovih časih investitorji iščejo potencial rasti in "zdravo" bilančno stanje. Tehnološka podjetja ustvarijo dvakrat večje prihodke in štirikrat večje dobičke na zaposlenega kot druga podjetja. Napovedi dobičkov za leto 2020 so v tehnološkem sektorju nižje za le 3 odstotke v primerjavi z za 21 odstotkov nižjimi napovedmi za delnice indeksa S&P 500. Velika tehnološka podjetja razpolagajo z visokim denarnim tokom, ki jim omogoča veliko fleksibilnosti.
Teža bremena, ki jih na svojih plečih nosi velikih pet, je ogromna. FAANG-utež v indeksu je tako velika kot uteži treh sektorjev skupaj - financ, industrije in energetike, ki so zaradi pandemije najbolj pod udarom. Ekstremne razlike med tehnološkim in drugimi sektorji obenem razkrivajo visoka tveganja v gospodarstvu. Nedoseganje napovedanih dobičkov, morebitni protimonopolni ukrepi proti velikim, poslabšanje odnosov med ZDA in Kitajsko, ki je pomemben del dobavne verige v panogi, vse to bi lahko zamajalo zaupanje investitorjev v tehnološke delnice. Celotni tehnološki sektor zajema dobrih 26 odstotkov indeksa in zaradi tega je indeks S&P ranljiv.
Pandemija bo v našem načinu življenja pustila številne spremembe, med njimi bo gotovo več dela od doma. Manj časa, porabljenega za prevoz na delo, krajši in učinkovitejši sestanki, bolj produktivni zaposleni ipd. so motivi za spremembo načina dela. V nedavni raziskavi inštituta IBM je polovica vprašanih podjetij izjavila, da razmišljajo, da bi delo od doma postalo njihov običajni način poslovanja. Prav čas po karanteni bo pokazal, kako zares odporen je sektor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.