(BRANJE) Ali je to res vse?

Prvo leto Šarčeve koalicijske vlade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Politiki si, tudi takrat, ko okoliščine kažejo, da to ni pametno, prizadevajo, da bi na volitvah osvojili oblast. Ne spomnim se nobenega, ki bi si upal biti toliko racionalen, da bi slabe razmere prepustil v urejanje političnim nasprotnikom in stoječ ob reki čakal da "njihovo truplo priplava mimo". Ker tega racionalnega pogleda v politiki torej ni, je zgolj od sreče odvisno, ali jim oblast pade v roke v srečnih ali nesrečnih okoliščinah. Pahorjeva vlada je tako npr. padla v začetek svetovne finančne krize in žalostno pogorela. Drugače je z vlado Marjana Šarca; tej so zvezde naklonjene. BDP raste, javnofinančno stanje se, kljub sporazumu s sindikati javnega sektorja (kar je bila prva modra poteza te vlade), povečanju povprečnine in brisanju zadnjih zujfovskih neumnosti, ureja tako rekoč samo od sebe. Pa še politična aritmetika ji gre na roko: opozicijo vodi politik, ki ga, zaradi njegove radikalno konfliktne politike, na čelu vlade noče videti nihče izven njegove stranke. Ali bi si vlada lahko želela še kaj? Pravzaprav ja: nizka pričakovanja državljanov. Ampak tudi to vlada ima. Po razočaranjih, ki so jih prinesle z velikimi upi pospremljene nekatere prejšnje vlade, ima Šarčeva v rokah tudi ta adut. In je zato že vsak sprejeti proračun razumljen kot pomemben dosežek.
Ali to pomeni, da je Šarčevi vladi usojen 4-letni mandat, LMŠ pa visoka javna podpora, kakršno uživa po enem letu na oblasti? Moj odgovor je tak kot takoj po volitvah, ko so me po mnenju o roku trajanja te vlade spraševali znanci. V času torej, ko je že omenjeni vodja opozicije že drugič ali tretjič zapored zmotno napovedoval hitre nove volitve. Odgovarjal sem, da dokler bodo domače in svetovne gospodarske razmere tako ugodne, kot so, ni nevarnosti, da ne bi prebrodila ovir, ki se ji bodo pojavljale na poti. Če pa se bodo poslabšale, v tej vladi ne vidim znanja, da bi se znala s tem uspešno spopasti.

Reuters
Bogdan Biščak
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta