(BRANJE) Alojz Križman: Ne mučite me več

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Človek ima dušo in ima duha. Če je tako, potem naj tudi kritično razmišljanje sledi duši in duhu in naj izhaja iz dejstev, opažanj in analiz. Nogometni klub s tekmovalnim imenom NK Maribor, ki je uradno registriran pod imenom NK Maribor Branik, ima domicil na naslovu Mladinska ulica 29 kot večina društev, ki so člani Zveze mariborskih športnih društev Branik (ZMŠD), in to v javnem športnem parku Ljudski vrt. Ker sem kar 16 let bil predsednik MŠD in ZMŠD Branik, so mi seveda še danes zadeve dobro poznane. Zato nisem bil presenečen, ko sem bil 20. marca 2019 kot gost povabljen v oddajo regionalnega programa BK TV o gradnji športnih objektov v Mariboru. Ob bivšem županu dr. Fištravcu in takratnem direktorju javnega zavoda Športni objekti Maribor gospodu Knezu je NK Maribor Branik presenetljivo predstavljal gospod Roman Križnjak, neformalni vodja navijaške skupine Viole. Ni kriv gospod Križnjak, temveč NK Maribor Branik. Priznam, da je bil gospod Križnjak kar zanimiv sogovornik, vendar je vprašanje, kako je z njegovo vlogo v NK Maribor, saj verjetno ni član vodstva ali med odgovornimi člani uprave, njegova stališča torej nimajo nikakršne odgovornosti. S tem je NK Maribor Branik izkazal podcenjevalen odnos do drugih udeležencev oddaje. Ob tem ima NK Maribor Branik skladno z Zakonom o športu (Z Špo-1) od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport dodeljen uradni status društva, ki deluje v javnem interesu na področju športa. Torej bi lahko pričakovali vsaj spoštovanje tega statusa.       
Nogomet je v svetu daleč najpopularnejši ekipni šport. Uspešnost nogometa temelji na njegovi enostavnosti in lahki razumljivosti za gledalce. Igra ima malo zadetkov, zato je vsak toliko pomembnejši, igra je polna vznemirjenj in emocij. Ob vse bolje fizično in psihično pripravljenih nogometaših, njihovih perfekcijah, sodobnih stadionih, super travnatih igriščih, preplačanih akterjih, evforičnih navijačih do skrajnežev, huliganov, ostaja ključni element žoga. Kot simbol druženja, športnih iger, gibanja, umetnosti, dovršene igre. Simbola nogometne žoge sta bila vedno njen notranji del, ki smo ga poimenovali duša, in zunanji plašč. Tudi naše otroške žoge, ki smo jih v siromašnih časih otroci šivali iz odrezanih nogavic in napolnili s starimi cunjami (Fetzenball in od tod domača popačenka "fecenpolarca"), so nas vodile do gibanja in igre. Razvoj žoge je prišel do današnje popolnosti, vendar še vedno pravimo, da ima žoga dušo. Mariborski športni ponos, ki ga tekmovalno vsi poznamo kot NK Maribor, je resnično blagovna znamka, brez katere si mesta ne moremo več predstavljati. A prav zato je odgovornost tistih, ki vodijo to društvo, do tega simbola in njegove veljave toliko večja. Klub bo konec leta 2020 praznoval 60-letnico obstoja, torej prav v letu, ko bo 5. septembra najstarejše slovensko športno društvo Branik praznovalo 120 let obstoja. Gre za neverjetno simboliko. Seveda bi bila največja simbolika prav tem, da bi se NK Maribor skozi izjemno zahtevne kvalifikacije prebil v skupinski del lige evropskih prvakov, kar je po gladkem porazu z Rosenborgom postalo že misija nemogoče, ali vsaj v skupinski del lige Evropa. Seveda je to ob izjemni kakovosti evropskega nogometa skrajno težko. Ob tem me kot stalnega obiskovalca tekem zelo skrbijo nekatera moja opažanja, ki me ne navdajajo z optimizmom. Zakaj?

Alojz Križman
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta