(BRANJE) Z manj in slabšimi sestavinami do boljše juhe?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Marko Lovec, mednarodni politolog
Fdv

Začetek nove Evropske komisije ni obetajoč; največje politične skupine (Evropska ljudska stranka - ELS, Socialisti in demokrati - S&D ter Zavezništvo liberalcev - Prenovimo Evropo) so druga drugi ustavile po vsaj enega kandidata. Če je prej ELS iskala podporo pri S&D in z njo delila nekaj moči, bo zdaj potrebno iskanje ravnotežja med najmanj tremi. Medtem ko sta bila ustavljena kandidata prvih dveh strank predvidljivi tarči z "vzhoda", je bil padec Macronove kandidatke boleče opozorilo, da brez njiju ne bo mogoče plesati.
Če je namen EU postati politični projekt, tudi ko gre za komisijo kot predlagatelja zakonodaje s slovesom tehnokratske institucije, se je najprej treba vprašati, kaj so maja sploh rekli volivci? Izrazili so blago nezadovoljstvo nad dosedanjo veliko desno-levo koalicijo ELS in S&D ter podprli sicer ohlapno proevropsko Zavezništvo liberalcev z Macronovo skupino Prenovimo Evropo kot antipod evroskeptičnim populistom, ki pa so, ob siceršnjih spremembah v vlogi evroskeptičnih skupin (konservativce in reformiste kjer sta igrali pomembno vlogo Velika Britanija in Poljska, je prehitela Identiteta in demokracija z navezo Salvinija, Le Penove, AfD in drugih) prav tako okrepili svoj položaj. Predvsem mladi in v razvitejših delih Evrope so dali svoj glas tudi za Zelene.

Dr. Marko Lovec, mednarodni politolog
Fdv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta