Ljubljana ne mara Podrecce, Maribor pa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Medicinska fakulteta v Mariboru ima letos 15 let, izobrazila je že 800 zdravnikov. 
Janko Rath
Medicinska fakulteta Borisa Podrecce
Andrej Petelinšek

Januar je mesec obletnic in rojstnih dnevov dveh najslavnejših slovenskih arhitektov, Jožeta Plečnika in Borisa Podrecce. Marsikaj ju povezuje, oba sta delala velike arhitekture, a tudi nakit, skodelice, stole. V Beogradu rojeni Podrecca, čigar oče je bil tržaški Slovenec, mati pa Hercegovka iz Mostarja, je najprej malo živel v Ljubljani, dlje v Trstu, kasneje na Dunaju, kjer je imel oče kavarno Josefinum. Slikar Zoran Mušič je bil redni gost, pa celo sloviti režiser Alfred Hitchcock.
Podrecca je eden tistih Slovencev, ki so silovito prodrli na mednarodno arhitekturno sceno, ima status zvezdniškega arhitekta, doma pa ga nekako odrivamo. Natančneje: Ljubljana ga je zavračala. Doslej je v prestolnici smel delati le gostinski lokal - hotel Mons, Vilo Urbana ob Ljubljanici in manjše projekte, vsi drugi načrti, od Šumija do hotelskega kompleksa na Kongresnem trgu, so ostali nerealizirani. Maribor je pokazal več spoštovanja, odprtosti in gostoljubnosti do arhitekta svetovne slave. Presenetljivo pravzaprav in neobičajno. Podrecca je prenovil rektorat in zgradil medicinsko fakulteto ter zasnoval učni center in cerkev sv. Janeza Boska. Tudi ureditve Slomškovega trga se je lotil, ga delno preuredil, a do celovite realizacije ni nikoli prišlo. Zelo je obžaloval. V intervjuju 2006. v dvorani, poimenovani po njem na rektoratu, mi je takole komentiral: "Bil je to en lep, zelo inteligenten projekt, kjer bi tekstura in ornamentika pripovedovali zgodbo o mestu in tem silno pomembnem forumu, kjer se stikajo na enem kraju stolna cerkev, teater, univerza, pošta. Na žalost pa ljudje, ki so nevedneži, ki se obnašajo kot kuhane ribe, tega niso razumeli in ne razumejo. So produkt nekakšnih komitejev in nimajo erosa do mesta. Če ni župana in konsistentne mestne politike za vsem skupaj, je za arhitekte težko. Potem prevladajo mnenjski voditelji, ki imajo veliko časa in si vzamejo glavno besedo in z negativizmom mečejo senco na projekt. Obtožili so me celo, da hočem odstraniti vsa drevesa. Čista mistifikacija! Verjetno nihče ni projekta dobro pogledal. Obžalujem to, kar se je zgodilo s Slomškovim trgom, a med tem časom smo uresničili po Evropi mnogo drugih lepih trgov, povsod tam, kjer je obstajal civilen odnos do mesta. Ljudje, ki že dolgo živijo v demokracijah, so drugačni, bolj odprti. V Sloveniji je vse, kar ponudiš in narediš v mestni arhitekturi, nov povod za kreganje." V Mariboru je Podrecca zaslužen tudi za študij arhitekture na tukajšnji univerzi, bil je njegov velik podpornik in motivator.

Boris Podrecca 
Janko Rath
Medicinska fakulteta v Mariboru ima letos 15 let, izobrazila je že 800 zdravnikov. 
Janko Rath
Jože Plečnik
NUK
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta