(NA ZAHODU NIČ NOVEGA) Jajčasta politika

Matjaž Gruden Matjaž Gruden
17.08.2020 20:15

Nedobesednih jajc bi lahko bilo v politiki bistveno manj. Za pogumne in pomembne odločitve, kot je bila tista Chiracova glede iraške vojne, ne potrebujemo mačizma, ampak zgolj odločnost, dostojnost, strokovnost in načelnost. Če kaj, potem v politiki krvavo potrebujemo prav to. Namesto tega imamo celo rajdo tipov, politikov in njihovih trolov, ki svojo moškost dokazujejo z žaljenjem, primitivnostjo, grobostjo in popolnim prezirom do civilizacijskih in demokratičnih načel

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Poletne počitnice ponujajo priložnost za bolj poglobljena in analitična razmišljanja o svetu, ki nas obkroža. Sam v glavi že nekaj dni premlevam, zakaj so mnogi politiki tako obsedeni z jajci. V izložbi galerije v francoskem Lyonu sem pred dnevi opazil plakat z bivšim francoskim predsednikom Chiracom s cigareto v ustih in enim izmed njegovih ponarodelih citatov. "Dandanes presajamo ledvice, roke in srca, vse razen jajc, ker primanjkuje darovalcev." Moda oziroma, kot bi rekel Jacques, jajca je Chirac vsekakor imel. Najprej tista, recimo jim neprenesena, ki jih je razposajeno uporabljal v celi vrsti zunajzakonskih afer in aferic, ki jih je tiho trpeče prenašala njegova žena Bernadette. Pa ne da bi njena stoičnost v čemerkoli opravičevala prešuštvo njenega moža. Gospa je pač sprejela tradicionalno vlogo cele rajde prvih dam Francije, ki so v imenu republike in nacionalnem interesu diskretno ignorirale predsedniške indiskretnosti. Te so bile, vsaj do Macrona, tako običajne, da bi jih lahko priključili v uradni moto francoske republike.

Former French President Jacques Chirac leaves after a meeting with China's President Hu Jintao in Paris November 5, 2010. REUTERS/Gonzalo Fuentes (FRANCE - Tags: POLITICS)
Reuters
Reuters
Reuters
Matjaž Gruden
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta