(POGLED) Konvertiti se mešajo s strahopetci in vsem je lepo. Ne skrivajo več, da so lažnivci in hinavci

Vlado Novak, igralec
11.08.2021 05:00
Mrliški oglednik za tiste, ki mislijo drugače
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Pigac

Pred skoraj petdesetimi leti smo v mariborski Drami igrali Brechtovo dramo Življenje Galilea. V enem prizoru je na mizo stopil operni pevec Aleksander Kovač in množici na odru zapel: … in okrog papeža se vrte kardinali, in okrog kardinalov se vrte maršali, okrog maršalov se vrte škofje, okrog škofov se vrte dekani ..., in vse tako lepo dalje do kaplanov. Pozneje smo seveda mulci doživljali podobno subordinacijo v JLA, "za koju ćemo, ako zatreba, dati i svoj život". Prav zanimivo je bilo gledati grebatorje, bodisi z rdečimi bodisi z rumenimi našitki, pa tudi nas navadne brez enega ali drugega, kako s(m)o opravljali dolžnosti, eni z mislijo na dodatni 'čvarek', drugi z željo po kakšnem 'vanrednem odsustvu', najambicioznejši pa z željo po nazivu 'primjeran vojnik', kar je prinašalo celo petnajst dni krajši vojni rok.

Minilo je petinštirideset let, odkar sem se "razdužio uniforme" in se rešil predpisane ideologije. Vrnil sem se tudi k svojemu jeziku, ki mi je postal eksistenčna in eksistencialna nuja. Priznam, da sem do napisanih ali izgovorjenih napak nestrpen, kot sem brez tolerance, če v gledališču ali v slovenskih filmih igralcev ne razumem.

Reklame na televiziji nam gredo vsem na živce, jasno, še bolj pa jih zamrzim, če mi mladi igralski kolega v reklami pravi, da zajema življenje "s pouhno žlico".

In ko imam že vsega pouhn kufer, me kolega opozori na članek na portalu e-maribor.si, kjer avtor P. M. natika na raženj organizatorje Letnega odra Ruše, ker naj "nebi" preverjali PCT. (Ta "nebi" je zapisan dvakrat, kar pomeni, da ne gre za slučaj, ampak za gramatično prepričanje, ali bolje, za nevednost).

Berem torej dobesedno: "program tudi tiste, ki se jim toži, po svinčenih časih? Bo pa na letnem odru ruše svoj 'piskerček' predstavil tudi t.i. GAJAŠ, BREZ MASKE, ki ne samo da je brez maske, marveč se očitno zelo rad slika z rdečo zastavo in nosi majico z diktatorjema Titom."

Arhiv Gledališča Ptuj

Dobro, avtor je pač v osnovni šoli večinoma manjkal. Odgovarjal bo odgovornemu uredniku portala e-maribor.si, ki je lepo zapisal, zakaj podpira SDS: Ker je to stranka, ki skrbi, da slovenska glasba, kultura in jezik ne bodo zamrli! Ker je to stranka, ki ima SLOVENIJO in slovenščino na prvem mestu.

Zmrcvarili smo slovenščino, pa se pejmo mal hecat še z vsebino.

Vemo, kaj je zapovedana ideologija, ve se, če se vrnem na začetek, kdo je papež in kdo so ostali … Danes se ve, kdo je predsednik. Okrog njega se sukajo ministri, okrog njih državni sekretarji, okrog njih direktorji sektorjev ali kdor koli že so … vse dol do izvrševalcev, do medijske vojske. Vojaki pač streljajo, kot jim je ukazano. Streljajo v drugačne "uniforme". Takšne se jim kažejo, normalno, saj so takšne videti na prvi pogled. Tako jim je ukazano. Subordinacija je jasna, tu ne bomo filozofirali. Vojaki so pridni, vojaki so grebatorji, oni upajo na kaj višjega, upajo na naziv "vzorni vojak".

Na vseh nivojih je tako. Kak direktor bo rekel: ni važno, če je bil moj minister samo enkrat v hiši, ki jo vodim, dal mu bom naziv častnega družinskega člana. In če bo naslednji minister molil, kot je bivši klel, bom naredil z njim isto. Jebela, saj ona in on odločata o moji usodi! Tako se konvertiti mešajo s strahopetci in vsem je lepo. Niti ne skrivajo več, da so lažnivci in hinavci.

Razmišljam torej o tem vojaku, o tem P. M. Sprašujem se, kakšnega vraga je videl v tem "tako imenovanem" Gajašu, brez maske? Pa še Titeja ma na majci, pa z rdečo fano maha!

Ojej, če bi mu rekel, da je bil ta srečni in nesrečni Gajaš zmeraj komunist brez partijske knjižice in kristjan brez Cerkve, kaj bi bilo šele potem?! Pa da ne loči ljudi na desne in leve, ampak na dobre in slabe. Predvsem pa na iskrene in neiskrene.

Vlado Novak
Andrej Petelinsek

Boj za preživetje je osnovna pravica človeka. Razumem jo, ker že kot igralec moram imeti empatijo. Toda bodimo realni in poglejmo, kje smo v Sloveniji na polju komunikacije. Zato temu peemu ne zamerim; se pač pojavlja v vlogi mrliškega oglednika za tiste, ki mislijo drugače kot njegov delodajalec. Zamerim mu pa to, da nima pojma o slovenščini, a vseeno piše. E, to mu pa zamerim!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta