(POGLED) Vsi bomo enkrat stari

Igor Gošte
25.08.2020 08:19

Ob znanih statističnih podatkih, da vse dlje živimo in da se naša (evropska)populacija stara, se na tem področju ni zgodilo nič. Nobena vlada in z vlado določeni "strokovnjaki" v zadnjih letih niso niti mignili s prstom in se potrudili, da bi zgradili prepotrebne domove, niti niso poskrbeli za kadrovsko popolnitev delujočih. Edino, kar so postorili, je to, da so za kvaziraziskave porabili ogromno denarja. Brez enega samega koristnega rezultata. So pa "strokovnjaki" z neživljenjskimi pravili delo po domovih le še dodatno zapletli

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V času, ko se ves svet sooča z nevarnim in nadležnim koronavirusom, sem nekoliko bolj od blizu spoznal delovanje nekaterih domov za starejše in tudi varstveno-delovnih centrov (VDC). Ne nazadnje živim le nekaj deset metrov od doma starejših na Izlakah, kamor na srečo virus še ni "zašel". Tudi zasavski VDC je blizu. Prav povsod se soočajo s pomanjkanjem kadra. Izrazitejše, ko skozi vhodna vrata pogleda virus. Ker nekdo ali tisti, ki pišejo normative, niso ljudje iz prakse. Gledajo le številke, doma od znotraj pa nikdar niso videli, kaj šele, da bi v njem preživeli dan ali dva in spremljali delo zaposlenih in življenje stanovalcev od blizu. Ne čudi, da potemtakem odredijo, da v nekem domu starejših lahko zaposlijo delovno terapevtko le za polovični delovni čas. Ali pol hišnika. Več ne plačajo. Kot da ju ne bi stanovalci potrebovali za polni delovni čas. Zaradi takih in podobnih neumnih normativov so domovi marsikje zelo kadrovsko podhranjeni. Že v normalnih razmerah, v času virusa, ko niso normalne razmere, pa osebje, ki skrbi za našo starejšo populacijo, dobesedno diha na škrge. Da ne govorim, v kakšnih razmerah delajo tisti, kjer so zgradbe domov zastarele in neprimerne. Kapo dol vsem, od vodstva, strokovnega medicinskega osebja do čistilk, ki se morajo soočiti z nevzdržnimi razmerami, ko se v dom prikrade virus. V primeru hrastniškega doma so posledično kar naenkrat ostali brez polovice osebja. Nekaj se jih je okužilo, drugi sodijo v rizične skupine, tretji so še mladoletni in v tem času delovne prakse ne smejo izvajati. Medtem ko bi v kakšni tovarni zaradi tega začasno zaustavili proizvodnjo ali jo zmanjšali najmanj za eno izmeno, morajo po domovih za starejše poskrbeti za prav toliko stanovalcev kot dan ali teden prej. Prosjačiti morajo za pomoč prostovoljce ali pa so primorani delati tudi po več kot dvanajst ur dnevno. Za nameček ob vnosu okužbe v dom delo opravljajo še v bistveno težjih razmerah. Stanje je iz dneva v dan lahko le še slabše in pogosto tudi je. Kajti vsak dan je kdo na novo okužen in ga je treba premestiti znotraj doma v to ali ono cono, vse razkužiti in za stanovalce poskrbeti v tako imenovanih skafandrih. Brez vklopljenih klim. Ker so navodila taka. Ker bi se virus sicer preveč širil. V Zasavju rečemo, da jim dobesedno "iz riti kaplja".

Andrej Petelinšek
Igor Gošte
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta