(POLEMIKA) Zakaj sta sindikalista na udaru dekana Friša (3)

Odgovor sindikalistov na odgovor rektorja Univerze v Mariboru dr. Zdravka Kačiča o dogajanju na Filozofski fakulteti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Akademski zbor Foto: Andrej PETELINŠEK

Andrej Petelinsek

Podpisana sva 15. 12. 2021, po seji akademskega zbora Filozofske fakultete Univerze v Mariboru (UM), poslala spodnje pismo rektorju UM, prof. dr. Zdravku Kačiču. Do danes nama še ni odgovoril, je pa 22. 12. 2021 v Večeru objavil odgovor na članek o pritiskih na sindikalna zaupnika na omenjeni fakulteti. Rektorjev odgovor kaže, da ne razume, kaj se v resnici dogaja na Filozofski fakulteti v Mariboru, in da je to popolnoma neakademsko. Zato sva se odločila, da pismo objaviva v Večeru.

Spoštovani g. rektor UM, prof. dr. Kačič,

10. 12. 2021 ste s predsednikom Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) opravili dolg telefonski pogovor o dogajanju na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru (FF UM). Prediskutirala sta vse primere, zaradi katerih sta vodstvi FF UM in UM v zadnjem času podali zasebne kazenske tožbe, opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi in pisne graje sindikalnima zaupnikoma VSS, dr. Mariji Javornik in dr. Simonu Zupanu. Za praktično vsak primer sta ugotovila, da kot rektor niste pridobili ali upoštevali nekega ključnega dokaza ali okoliščine, ki bi lahko bistveno vplivala na oceno dogodka. Obljubili ste, da jih boste pridobili naknadno, da boste potencialno revidirali izdano opozorilo oz. pisno grajo in da boste v skladu s tem na seji akademskega zbora FF UM 13. 12. 2021 nastopali zadržano.

V primeru konflikta med dr. Marijo Javornik in strokovno delavko sta ugotovila, da med naknadnim poizvedovalnim pogovorom niste vprašali strokovne delavke, ali drži navedba dr. Javornik, da ji je delavka povedala, da vodstvo FF UM pritiska nanjo, naj zavlačuje s pripravo predloga soglasja za dopolnilno delo dr. Javornik, in da se je dr. Javornik takoj opravičila zaradi povzdignjenega glasu, ko jo je strokovna delavka seznanila s tem. V primeru predloga dr. Zupana za razpis dodatnih izpitnih rokov za vpis že opravljenih obveznosti sta ugotovila, da korespondence o tem sploh niste videli in vam tako očitno ni bilo znano, da je vanjo dr. Zupan že od začetka vključil prodekanjo, saj je vedel, da bi ta pedagoška gesta pomoči študentu v težavah odstopala od pravilnika. Ugotovila sta tudi, da potem, ko vas je sindikalistka diskretno in dobronamerno opozorila na informacije o pretekli domnevni vpletenosti tajnika fakultete v sporne posle, sploh niste preverili pisne dokumentacije o tem, temveč ste o zadevi ustno povprašali tajnika in pri tem zatožili vir informacije. Ko ste bili seznanjeni s tem, da je tajnik vložil zasebno kazensko tožbo zoper sindikalistko in vas navedel kot pričo, kar pomeni, da vas čaka obsežna publiciteta, ste rekli, da za to niste vedeli, toda v dokumentaciji na sodišču je tudi zapisnik vašega sestanka z g. Lugaričem, katerega verodostojnost naj bi vi potrdili. V tej luči je nekredibilna vaša zaveza, da so vaša vrata odprta za žvižgače, ki bi pričali o pritiskih vodstva FF UM, in da jih boste zaščitili, saj ste v praksi v dotičnem primeru ravnali nasprotno.

Andrej Petelinšek

A ključen razlog, zaradi katerega sva se odločila, da vam napiševa ta dopis, je dogajanje na akademskem zboru FF UM dne 13. 12. 2021, ki sva mu podpisnika tudi prisostvovala, namenoma pa se na njem nisva oglašala. Sporočava vam, da sva sejo AZ FF UM doživela kot srhljivo, vaše drže in sporočil na njej pa ne moreva razumeti. Dr. Javornik in dr. Zupan sta z izjemno pogumnima nastopoma in natančnim dokumentiranjem dejstev ovrgla obtožbe in ponovno poudarila, da je dejanski razlog za ukrepe proti njima šikaniranje sindikalnih zaupnikov, na kar vas je sindikat že večkrat opozoril. Čeprav sta se vidva z dekanom trudila, da bi zavrnila to oceno in dokazala, da je v vsakem od dogodkov šlo za prekršek delavca oz. delavke, so dekanovi srhljivi nastopi dokazali, da je obseden s svojimi osebnimi zamerami do sindikata in povsem osebno do obeh sindikalnih zaupnikov. Ali niste opazili, da je ves čas govoril o domnevnih zarotah sindikata proti njemu in da je svojo držo do sindikalnih zaupnikov upravičeval s konstrukti o tem, da ga sindikat že vrsto let preganja, da ga je pozival k odstopu in nasprotoval njegovi kandidaturi za senatorja UM? S svojimi izvajanji in dolgimi monologi je sam potrdil prav vse očitke zoper svoje delovanje, vključno z nestrpnostjo do drugače mislečih. Njegova izvajanja so v celoti potrdila pravilnost ocene sindikata in sindikalnih zaupnikov, da so omenjeni ukrepi v funkciji šikaniranja zaradi njunega sindikalnega delovanja. Dekanovi nastopi so bili veriženje nepovezanih in večkrat tudi nedokončanih zgodb o nekakšnem mafijskem delovanju sindikata, primanjkovalo jim je vsebinske in logične konsistentnosti, to pa je nadomeščal s tem, da je vse svoje fragmentirane spomine konsolidiral s paranoično shemo nasprotja med seboj in med zarotniškim sindikatom. Ali se vam ne zdi, da ima dekan težave s percepcijo realnosti in da je zaradi te svoje težave obseden z idejo svojega boja s sindikatom in s sindikalnima zaupnikoma? Ob takšnem nastopu je njegovo vprašanje o tem, zakaj ni bilo doslej nobene druge pritožbe, izpadlo kot retorično vprašanje.

Gorazd Kovačič

Filozofska Fakulteta Univerze V Ljubljani

Jakob Počivavšek

Robert Balen

Prof. dr. Friš si je še pred nekaj leti skupaj s sindikatom prizadeval za omejitev avtoritarnosti nekega svojega predhodnika. Po nastopu svoje sedanje funkcije žal ni razumel, da ima zgodovinsko priložnost in odgovornost, da prekine spiralo medgeneracijskega zatiranja. Žal se dogaja njeno nadaljevanje in to bo edino, po čemer se bo zapisal v anale Univerze v Mariboru, in to v neko opombo pod črto. Če ga ne boste ustavili, bo tam in samo tam tudi vaše ime. To je bilo nenazadnje zelo jasno razbrati tudi iz odzivov članov in udeležencev AZ po posameznih izvajanjih in verjameva, da tega niste spregledali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta