Bo Elon Musk Twitterju končno le dodal gumb za urejanje tvitov?

STA Mitja Sagaj Mitja Sagaj
05.04.2022 11:51

Twitterjeve delnice pomagajo navzgor indeksu Nasdaq, medtem pa Elon Musk že poziva uporabnike Twitterja, naj glasujejo o spremembah, ki bi jih želeli videti na tej mikroblogerski platformi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delnica Twitterja, ki še vedno vztraja pri skoraj 50 dolarjih, je za krepkega 1,14 odstotka dvignila tudi tehnološki indeks Nasdaq.
Reuters

V New Yorku se je borzno trgovanje začelo v neenotnem vzdušju. Medtem ko sta industrijski indeks Dow Jones in širši S&P 500 nedaleč od izhodišča, je tehnološki indeks Nasdaq več kot odstotek nad gladino. Navzgor ga vlečejo delnice Twitterja z okoli 20-odstotno rastjo, potem ko je več milijard dolarjev v podjetje vložil prvi mož Tesle Elon Musk.

Vrednost delnic Twitterja so po nakupu Elona Muska, ki je kupil 73,5 milijona delnic ameriške tehnološke družbe in zanje, glede na petkovo zaključno vrednost, odštel 2,9 milijarde ameriških dolarjev, krepko pridobile vrednost. Delnice so včeraj v trgovanju pred uradnim odprtjem borznega parketa prav zaradi Muskovega nakupa, ki je sedaj 9,2-odstotni lastnik družbe, pridobile za okoli 26 odstotkov, torej 49 dolarjev, potem ko je prvi mož Tesle Elon Musk kupil večji delež v podjetju in postal največji posamični delničar.

Elon Musk, sicer ustanovitelj podjetij Tesla in SpaceX, je z 80 milijoni sledilcev, še bolj pa s svojimi pogostimi in raznolikimi ter nemalokrat vznemirjajočimi tviti eden od desetih najbolj priljubljenih uporabnikov omrežja.
Reuters

Musk, sicer ustanovitelj podjetij Tesla in SpaceX, je z 80 milijoni sledilcev, še bolj pa s svojimi pogostimi in raznolikimi ter nemalokrat vznemirjajočimi tviti eden od desetih najbolj priljubljenih uporabnikov omrežja, na katerem si prizadeva predvsem za ohranitev svobode izražanja. Izvršni direktor Tesle z zapisi na Twitterju pogosto poskrbi za polemične razprave. Poleti 2018 je med drugim zapisal, da ima dovolj denarja za privatizacijo Tesle, ne da bi trditev podkrepil z dokazi. Muskov tvit je tedaj povzročil začasen skok Teslinih delnic, a so iz Ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) pozneje sporočili, da je bila izjava napačna in zavajajoča. Musk se je nato v dogovoru z SEC strinjal, da bodo vse tvite, ki bi lahko vplivali na Tesline delnice, pregledali odvetniki. Zaradi omenjenega tvita je plačal tudi 20 milijonov dolarjev globe.

V začetku marca je Musk prek Twitterja newyorškega sodnika pozval, naj dogovor s SEC glede tvitanja razveljavi, še poroča AFP. Njegovi odvetniki ugovarjajo, da je spor s SEC še eden od poskusov nadlegovanja Tesle in orodje za utišanje Muska. Je pa Musk medtem včeraj na Twitterju že vprašal uporabnike, ali si želijo gumb za urejanje tvitov, saj, kot je znano, platforma po objavi tvita ne omogoča njegovega spreminjanja, le njegov izbris. Medtem pa nedavno imenovani izvršni direktor podjetja Parag Agarwal uporabnike poziva, naj glasujejo previdno.

Analitik Mandeep Singh ocenjuje, da nekaj kadrovskih menjav v družbi verjetno bo, sledile pa bi jim lahko tudi produktne spremembe.
Reuters

Analitik Bloomberga Mandeep Singh je v pogovoru za Yahoo Finance ocenil, da Muska pri večanju lastniškega deleža v Twitterju vodijo predvsem osebni občutki, ne more pa še govoriti o morebitnih spremembah, ki bi lahko sledile. Po njegovem mnenju bo Musk že skušal vplivati na strategijo podjetja, morebiti tudi na sestavo upravnega odbora podjetja, "ne vemo pa, če ima želje po vnovični menjavi v vodstvu podjetja". Spomnimo, konec novembra lani se je z mesta glavnega izvršnega direktorja družbe, ki jo je poldrugo desetletje pred tem ustanovil, poslovil Jack Dorsey, zamenjal ga je Parag Agarwal. Singh zdaj ocenjuje, da nekaj kadrovskih menjav verjetno bo, sledile pa bi jim lahko tudi produktne spremembe.

"Zdaj, ko ima tako velik delež, bo verjetno previdnejši tudi pri tvitih," še meni Mandeep Singh, na vprašanje, ali bi Musk lahko Twitter privatiziral, pa odgovarja, da zdaj sicer ima to moč, a da tudi govoric o morebitnem nakupu Twitterja s strani dveh ameriških korporacij, Salesforca in Disneya, ne gre zanemariti. Veliko večjo verjetnost pripisuje kadrovskim menjavam v primeru, da bi podjetje poslovalo slabše od načrtov.

Včeraj se je tako po zaslugi rasti vrednosti delnic Twitterja, ki še vedno vztrajajo pri skoraj 50 dolarjih, za krepkega 1,14 odstotka dvignil tehnološki indeks Nasdaq. Delnice Twitterja so v trgovanju pred uradnim odprtjem borznega parketa pridobile prek 25 odstotkov, okoli 30 minut po začetku trgovanja pa so bile približno petino nad izhodiščno vrednostjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta