(REKLI SO) Bogomir Kovač: Balkanizacija EU

DR
19.09.2024 17:00

Bogomir Kovač, ekonomist, v Mladini o Draghijevem poročilu in njegovih sporočilih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

"Dolgo pričakovano Draghijevo poročilo o evropski konkurenčnosti so v Bruslju namesto junija 2024 predstavili šele septembra. Zamuda ni naključna, razkriva preplet zakulisnih bruseljskih bitk z novo komisijo, pa tudi vse bolj usodne poglede na prihodnost EU. Draghijeva politično-ekonomska sporočila za reševanje EU so kot vedno jasna in dramatična. EU v novih okoliščinah nima več možnosti izbire, spremeniti mora svojo razvojno paradigmo in sposobnosti ukrepanja. /.../ 

Bogomir Kovač
Tit Košir

Draghijevo poročilo zahteva visoko stopnjo sodelovanja med članicami namesto sedanje decentralizacije ukrepanj držav in problematičnega odločanja z vetom članic. Strateški pristop je enostaven, deset področij, jasna agenda skupnih politik in izvedbenih projektov, finančnih virov in ukrepov. Fokusiranje na konkurenčne preboje zahteva centralizacijo, prenos pristojnosti na EK, vsi drugi koraki ostanejo v domeni subsidiarnosti članic. Ključna domena preboja je financiranje skupnih projektov, prek javnih in zasebnih virov, s skupnim zadolževanjem EU znotraj fleksibilnejše fiskalne unije in večje povezanosti kapitalske unije. Brez tega ni mogoče rešiti trikotnika inovativnosti, produktivnosti in konkurenčnosti. Toda to zahteva politični konsenz, ki ga je v EU vse manj. Z drugimi besedami, brez politične reforme EU tudi Draghijeva ekonomska rešitev ne more delovati.

Draghi je uspešno odpravil prevladujočo neoliberalno agendo. Trčil pa je ob staro komunistično čer, da ekonomskih reform ni brez politične. Politična unija je torej predpostavka in ne končni cilj nove strategije odrešujoče konkurenčnosti. Socializem se je zaradi tega protislovja nepričakovano sesul in nekaj podobnega se bo žal zgodilo z EU. Ta se bo hitreje balkanizirala, kot pa ji bo uspelo evropeizirati Balkan. Zato je prav, da to postane nova domena slovenske komisarke."

 

Vir: Mladina

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta