(REKLI SO) Boštjan Lindav: Politika je zelo globoko zasadila svoje kremplje v policijo

(dr)
26.02.2024 18:21

Boštjan Lindav, sveže upokojeni nekdanji v. d. generalnega direktorja policije, v intervjuju v Dnevniku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Lindav 
Robert Balen

"Zadnja štiri leta dela na policiji, z izjemo tistih osmih mesecev, ko sem kot v. d. generalnega direktorja policije sodeloval z notranjo ministrico Bobnarjevo in njeno ekipo, so bila destruktivna do mene kot človeka. Med letoma 2020 in 2022 sem brez pravih profesionalnih smernic in izzivov sedel v Tacnu, v letih 2023 in 2024 pa se je zgodba ponovila – zamenjala sta se edino rabelj in pisarna: iz Tacna sem se preselil v Škofjo Loko. V obeh primerih je šlo za golo politično obračunavanje z menoj, iz enega samega preprostega razloga – ker se nisem hotel ukloniti volji politike.

Številni znanci, pa tudi moja družina, mi večkrat omenijo, da se mi je v zadnjih štirih letih pri policiji zgodilo toliko stvari, da bi iz tega morala nastati knjiga. Morda pa res ... Materiala je ogromno!

Predvsem v zadnjih letih je politika zelo globoko zasadila svoje kremplje v policijo. Čeprav je vladajoča oblast pred volitvami in v svojih prvih javnih nastopih obljubljala, da bo policiji vrnila avtonomnost in da bo odločitve spet sprejemala stroka, so te obljube zelo hitro izpuhtele. Preprosto se niso hoteli odpovedati tej moči in možnosti vplivanja. In ko se nekdo tej želji politike upre, jim to seveda povzroča frustracije, ki jih najprej poskušajo rešiti na mehek način, potem pa igra postaja bolj in bolj umazana – začnejo se podtikanja, manipulacije in diskreditacije. Obstajajo tudi sistemi, ki gredo še korak ali dva dlje, vendar iskreno upam, da se to ne zgodi. V takih situacijah pridejo na svoj račun konformisti, ki so pripravljeni storiti vse za funkcijo, sklonijo glavo in delajo po navodilih." (dr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta