(REKLI SO) Ivan Lorenčič o Gazi: Statistično spremljanje in tretja novica poročil

25.03.2024 17:00

Ivan Lorenčič, dolgoletni ravnatelj II. gimnazije Maribor, o izraelsko-palestinski vojni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

"Sedmi oktober 2023 je bil oblačen dan, zame poln obveznosti. Presenetil nas je brutalen napad Hamasa na izraelske civiliste. Ves svet je bil zgrožen in sledile so obsodbe vsega sveta. Tudi naša politika je ostro obsodila napad. Izraelski odziv se je hitro sprevrgel v grobo ubijanje civilistov, med njimi ogromno otrok, žensk in starejših. To pot, kot vemo, odziv sveta ni bil tako silovit in odločen. Le Južna Afrika je to naredila s svojo tožbo pred meddržavnim sodiščem v Haagu, kjer je Izrael obtožila genocidnih dejanj nad Palestinci. Slovenija se tožbi ni pridružila, le sodelovala bo v postopku.

Tadej Regent

Vsa preostala zahodna politika je medlo pozivala Izrael k ustavitvi pobijanja, pri čemer se premier Benjamin Netanjahu na pozive milo rečeno požvižga. Takšen odziv Zahoda je v veliki meri posledica dejstva, da so politični in ekonomski interesi za sodelovanje z Izraelom pred življenji nemočnih ljudi, posebej otrok. Pri tem posebej izstopajo ZDA, ki bi lahko pobijanje hitro končale, le da je to zaradi volilnega leta še težje zaradi izjemno močnega židovskega lobija, ki bogato financira volilne kampanje. Šele v zadnjih dnevih so pozivi odločnejši. /.../ Ubijanje Palestincev je postalo skoraj le statistično spremljanje in tretja novica osrednjih poročil. Vrh cinizma je bila nedeljska novica o obisku Ursule von der Leyen v Egiptu, kjer se je pogovarjala o sodelovanju pri energetiki in migracijah, za kar bo EU namenila 7,4 milijarde evrov. Nedaleč stran pa je bilo istega dne ubitih 61 Palestincev, tako se je število žrtev povečalo na najmanj 31.645, kar je statistično gledano približno 0,16-odstotno povečanje in torej ni pretirano veliko, če to ocenjujemo s pozicije odnosa zahodnega sveta do trenutnega položaja v Gazi – oprostite cinizmu!" (dr)

 

Vir: Dnevnik

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta